torstai 10. huhtikuuta 2014

Kuriton ämmä

Tiedättekö kuinka vaikeaa on olla esimerkki omalla toiminnallaan alaisilleen johtavassa asemassa? Minä tiedän. Ehkä se tuntuu joskus vaikealta ihan oikeassa elämässä ja tilanteissa, mutta intternetissä nettiroolipelissä se on ilmeisesti aivan ylitsepääsemättömän vaikeaa, jos sattuu olemaan väärää sukupuolta.

Siellä on sääntöjä. Ei saa puhua tietyissä tilanteissa, minä en saa ohittaa kenttäjohtajia omilla höpinöilläni, en saa ajaa panssarivaunulla rotkoon (no tämä nyt on ihan ymmärrettävää, mutta näin tein eilen), minun ei saa sanoa kenttäjohtajalle miksi hänen pitäisi ottaa minut lineupiin ohitse muiden (vaikka syy olisi joku ihan oikea).. Luulen, etten vaan saa edes olla.

Untitled

Tuossa nettiroolipelissä kyse on siis asemasta, jossa johtajana osallistutaan siihen samaan toimintaan, mitä ne kaikki muutkin tekee. Oikeassa elämässä puhuttaisiin tuotannolliseen työhön osallistuvasta esimiehestä.

Tämän nettiroolipelicasen jäljiltä ymmärrän nyt miksi joissakin yrityksissä esimiehet eivät edes saa osallistua tuotannolliseen työhön. Se on oikeasti todella fiksua, vaikkei ensin niin ajattelisi! Jos esimies osallistuu samaan työhön kuin alaisetkin, on ero asemassa liian suuri. Ja kaikki mitä se esimies tekisi tai jättäisi tekemättä toisin kuin ne muut, syntyy tällaista ihmeellistä luulotautia kuinka nyt se esimies väärinkäyttää asemaansa. Kun esimies ei osallistu alaistensa työhön, raja on selkeä. Esimiehellä on omat työtehtävänsä ja alaisilla omansa.

Sillä tavalla tosin en ole vielä hahmottanut mitä kaikkea esimiehen esimerkkiin kuuluu. Ilmeisesti kuitenkin jopa hengitystapa? Vai? Esimiehellä saattaa olla liukuva työaika, alaisilla taas ei. Jos alaiset eivät hahmota sitä asiaa, niin voi syntyä tilanne, jossa koetaan esimiehen olevan epäesimerkki?


Luulen tässäkin tapauksessa, että kyse on vähän kaikesta. Jos alaiset keskittyvät työstä puhuessaan eniten siihen onko esimiehellä tänään vääränlaiset kengät jalassa, niin ehkä esimiehen on hieman vaikea olla koskaan oikein päin? Jos taas hyväksytään se, että esimieskin on ihminen, niin yhteiset päätökset sekä työilmapiiri on varmaan paljon helpompi säilyttää? Kyse on siis molempien tahojen tasopainosta, eikös.

Ei saa olettaa ja luulla kumminkaan päin yhtään mitään. Mitä aidompaa ja avoimempaa toiminta on molemmilta osapuolilta, sitä paremmin homma toimii ja pystytään hyväksymään esimiehen erilainen toimenkuva kuin omansa on.

Sitä en tiedä kuinka se tuotannolliseen työhön osallistuva esimies toimii. Ja siksipä intternetelämäni tankkipelimiesten kanssa menee kohta taas katkolle, jos tilanne ei muutu. Draamaa on ollut ihan tarpeeksi jo.. Ja onneksi vapaa-ajallaan ei tarvitse tehdä asioita, jotka eivät naurata.

Kuvat ovat turhan iloisia tähän mielialaan.

2 kommenttia :

 1. Tuolla meidän puolella kenttäjohtaja nappaa matsiin kenet haluaa ja yleensä kysellään, jos jollakulla on kova halu päästä pelaamaan. Itselle, kun ei ole maailman tärkeintä, saako pelata vai ei, niin annan mieluusti tilaa muille. Tietty mukavaa on, että yleensä pääsee pyytämättäkin. Sukupuolella tai asemalla ei pitäisi olla väliä, lähinnä suorituksella, olen itsekin ajellut rotkoon pari kertaa matseissa. Edellisessä klaanissa naispuoleiset vetää aika paljon tiimimatseja, eikä kukaan mitään kyseenalaista. Asset noobeissa ja sisarklaaneissa on sen verran porukkaa, että sinne mahtuu joukkoon junttejakin, jotka eivät ole moiseen tottuneet.

  Ei sen pitäisi olla keneltäkään pois, mikäli joku otetaan jonon ohi, jos ei pääse pelaamaan hetkeen. Ihan sama mikä asema klaanissa on. Ihmettelen kyllä, mikäli tuosta joku viitsii vikistä.

  Oikeassa elämässä olen ollut tuotantoon osallistuva esimies. Minulla se ei eronnut normaaliasemasta muuten, kuin että "oikeille" töille ei jäänyt ihan niin paljon aikaa, kun oli sitten suunnittelua, resurssointia ja sellasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on niin miljoona rautaa tulessa aina, että sinänsä en pistä pahakseni vaikken pääsiskään pelaamaan, mutta sitten kuitenkin mua kiinnostaa nähdä mitä meidän matseissa tapahtuu jne.

   Aseveljissä ei itse asiassa ole aiemmin koskaan ketään haitannut mikään sukupuoliasia eikä kukaan tule sanomaan kuinka on paska pelaamaan tms kuten ehkä joskus jossain aiemmassa klaanissa.

   Tuotantoon osallistuvana esimiehenä on se hyvä puoli, että ainakaan ei pääse unohtumaan alaisten tekemä työ ja on koko ajan kartalla mitä tapahtuu :)

   Poista