lauantai 9. elokuuta 2014

Valokuvausperusteita: kameran asetukset (manuaali)

Kuvaatko paljon automaatilla? Etkö ole koskaan ottanut selvää mitä ne muut asetukset kamerassasi ovat? M? Av? Tv?

Silloin tällöin on tullut törmättyä henkilöihin, jotka haluavat oppia kuvaamaan manuaalilla, mutta eivät ymmärrä hassuista numeroista oikeastaan mitään ja sitten niihin toisiin henkilöihin, jotka eivät ole edes ajatelleet, että kamerasta voisi saada paljon enemmän irti tietämällä jotain hassuista numeroista. Valotusaika, aukko, ISO.. Mitä ihmettä?

Mietinkin, että voisin kerrankin käyttää tietoani johonkin hyödylliseen ja kertoa hieman maanläheisemmin mitä kamera ajattelee.


Minä kuvaan aina manuaalilla. Manuaali on se, kun säädetään itse valotusaika, aukon suuruus, ISO (jos tarvetta)..

Av arpoo sinulle valotusajan valmiiksi, kunhan itse olet säätänyt aukon suuruuden. Tv sitten taas arpoo aukon suuruuden, kun itse olet miettinyt valotusajan valmiiksi. Av on hyvin suosittu asetus sekin joten silläkin toki pääsee aika pitkälle. Kunnes törmäät tilanteeseen, jossa olet kuvaamassa jotain mustaa tai valkoista kohdetta. Musta kohde = kamera haluaa lisää valoa kuvaan, jolloin valotusaika pitenee ja kuvasta voi olla vaikeaa saada tarkkaa sekä lisäksi kuva voi olla liian vaalea muutenkin/palaa puhki. Valkoinen kohde = kameran mielestä kuvassa on hurjan vaaleaa joten se näppää kuvan nopeasti paljoakaan valottamatta, jolloin lopputulos sinun mielestäsi saattaa olla liian tumma kokonaisuudessaan.

Valotusaika on siis se arvo, jonka mukaan kamera "antaa" valoa kuvaan. Pitkä valotusaika = kamera kerkeää nappaamaan valoa mukaan, lyhyt valotusaika = kamera näppää kuvan nopeasti eikä valottamiselle jää aikaa paljoakaan. Eikö auennut vielä? Pihalla paistaa aurinko, haluat kuvan. Säädät kameraan lyhyen valotusajan, koska pihallahan on jo valoa valmiiksi eikä kameran tarvitse sitä sinulle enempää antaa. Vastaavasti sisällä tarvitset kameralle aikaa valottaa, jolloin valitset pitemmän valotusajan.

Sitten se numeraalinen osuus. Tämä, jonka sisäistäminen on hyvin mielenkiintoista. Pitkä valotusaika = mitä vähemmän numeroita, sitä pitempi. Lyhyt valotusaika = mitä enemmän numeroita, sitä lyhyempi. Sisällä kuvatessa 1/15 tai 1/60 tai jotain siltä väliltä riippuen objektiivista ja ulkona voi olla jopa 1/8000 kuten minulla tänään. Saitteko kiinni tästä? Kokeilkaa!Pelkällä valotusajalla ei kuitenkaan aina pitkälle pääse vaan pitää ymmärtää mitä aukon suuruus tarkoittaa. Peruslinssissä aukon suuruus on 3.5-5.6 välillä muistaakseni. 3.5, kun et zoomaa yhtään ja 5.6, kun olet zoomannut niin paljon kuin pystyy. Kun et zoomaa, kameraan mahtuu valoa enemmän ja aukko on numeroarvoltaan pieni. Kun zoomaat, kameran aukko pienenee ja numeroluku suurenee. Jos siis zoomaat sisätiloissa, tarvitset muista asetuksista valoisuutta tilanteeseen eli valotusajasta ja/tai ISOsta.

Ulkona valoisassa aukon ei tarvitse olla suuri. Jos kuva palaa puhki, vaikka olet säätänyt valotusajan mahdollisimman pieneksi, niin käy aukon suuruuden kimppuun. Esimerkiksi tänään jouduttiin säätämään valotusajan lisäksi juuri aukkoa hieman pienemmäksi, muuten ei kuvassa olisi näkynyt kuin valkoista.

Testaahan tätäkin nyt yhdessä tuon valotusajan säätämisen kanssa. Huomaat takuulla erot!

Sitten on vielä olemassa ISO. Sitä säädän tosi harvoin. 400, kun otan sisällä kuvia ja pihalla kuvatessa n. 200, jos aurinko paistaa. Minun mielessäni ISO tarkoittaa sitä kuinka paljon kohinaa kuvassa on. Jos otat kuvan sisällä asetuksilla, joissa ISO-herkkyys on 1600, kuva saattaa näyttää hieman suttuiselta? Joskus kun tarvitset kuvaan valoa, voit joutua säätämään ISOn aika isoksi. Minä mielelläni välttelen niitä tilanteita. Joskus olosuhteet voivat vaan olla niin huonot, ettei kuvasta voi saada hyvälaatuista.

Jos kamerastasi saa ISO-herkkyyden automaattiseksi, niin anna sen olla. Minulla 450D valkkasi ISO-herkkyydeksi useimmiten sen 400 joten siksi annan sen olla nykyisessäkin kamerassa jossain siinä kohdin.

Tässäpä manuaaliasetusten pyhä kolminaisuus. Pääsitkö jyvälle? Oliko tästä hyötyä?

4 kommenttia :

 1. Tää oli tosi hyödyllinen postaus! :)

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Jos kuvaa paperia, jolla tekstiä ja koko kuvasta tulee liian tumma (siis myös ei-tekstialueet tummina) niin mitä asetusta tulisi säätää.

  Kiitos hienosta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätäisin ihan normaalisti valotusajan johonkin mahollisimman pitkään = 1/15 pystyy vielä ilman et kuva tärähtää. Samoin aukko valosimmaks mitä objektiivista saa eli jotain varmaan välillä 1.4-5.5. Jos nää ei pelkästään auta, niin sitte ISO tarpeeks isoks, vaikka samalla kohina lisääntyy. Kokeilemalla ne oikeet asetukset löytyy sieltä :)

   Poista