tiistai 24. helmikuuta 2015

Nian rytmeissä

* kaduilla.fi-yhteistyö


Kävin eilen tanssimassa niaa Duussin ja Victorian kanssa.


Nia on USAsta Suomeen rantautunut tanssillinen laji, joka syntyi 1980-luvulla, kun Debbie ja Carlos Rosas kyllästyivät fitness-alan "no pain, no gain" -tyyliseen ajattelumaailmaan. He halusivat liikunnan olevan hellävaraisempaa. Niassa yhdistyvätkin tanssilajeista jazz, moderni ja duncan, kamppailulajeista tae kwon do, taiji ja aikido sekä kehonhallinnasta Alexander-tekniikka, Feldenkraiz-menetelmä ja jooga. Nia sopii oikein hyvin stressin purkamiseen ja hyvän mielen hankkimiseen sen lisäksi, että se tietysti myös tukee painonhallintaa, edistää verenkiertoa ja sydänterveyttä sekä lisää liikkuvuutta ja ketteryyttä. (Lähteet: nianow.com, nianne.fi, Nia Finland ja Kaleva)


Eilen meitä tanssitti Katriina Virtanen, joka on lajia harrastanut jo 5 vuotta. Tunteja Katriina on vetänyt reilun vuoden verran.


En oikeastaan ottanut selville niasta yhtään mitään ennen tuntia ja kun ensimmäiset askeleet otettiin, mietin kuinka ihmeessä osaan taas vuosien ryhmäliikuntatuntitauon jälkeen liikuttaa jalkoja ja käsiä samaan aikaan eri suuntiin. Tunnin alku oli jonkin verran koreografinen, mikä ei tietenkään ole huono asia, mutta itselläni oli tosiaan hieman reaktiokyky hukkapiilossa. Hymyilytti, kun Duussi veteli vieressä kuin vanha ballerina.


Tunnin tahti oli aika sopiva tällaiselle istumatyöläiselle, jonka lonkankoukistajat eivät ilmeisesti olleet vuosikausiin joutuneet nostamaan koipia omaa polvitasoa korkeammalle, kun niin harrasivat vastaan. Hengästyin jossain kohdassa mukavasti, mutta en kuitenkaan liikaa. Tunnin loppuvaiheessa mentiin joogaisampaan suuntaan, treenattiin vatsalihaksia vähän ja venytettiin lonkkia (siitäs saivat!). Kaikessa oli kuitenkin mukana jollakin tavalla liikettä. Lonkka venyi ja yläselkä liikkui. Vasta ihan lopuksi otettiin pieni rentoutus pimennetyssä salissa.


IMG_6848-1

IMG_6850-1

IMG_6853-1

Tykkäsin kovasti tuosta tunnista! Tanssia on tullut harrastettua viimeksi liian kauan sitten ja toisaalta mukana oli muutama bodycombat-tunneilta tuttu isku ja potku, jei! Kukapa ei haluaisi huitoa ilmaa maanantai-iltana? Niaa voi tanssia Katriinan johdolla maanantaisin Turun Riennon kerholla kello 17:30 (5 € kerta) ja perjantaisin Tutolassa 16:30 (8 € kerta). Tunti sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille. Sanoisin myös, että erityisesti meille toimistotyypeille, koska niiden lonkankoukistajienkin on syytä tietää paikkansa eikä pistää niin mielettömästi vastaan, jos vähän haluaa nostaa jalkaansa..


Jos Turun Riennon kerholle päädyt lähtemään lajia testailemaan, suosittelen autolla liikkuvia lähtemään ajoissa, koska itse en ainakaan meinannut millään keksiä parkkipaikkaa. Pyörin varmaan 3-4 kertaa tuon paikan ohi eikä missään vapaita paikkoja. Lopulta oli jo vähän kiire..


Oletteko te kuulleet niasta tai käyneet kokeilemassa?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti