sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Erityisherkkä ADHD

Olen joissakin blogeissa törmännyt erityisherkkyydestä höpöttelyyn ja toteamukseen kuinka bloggaaja itse on erityisherkkä. Törmäsin myös twitterissä taannoin twiittiin, jossa morkattiin erityisherkkyyttä nyt jonain uutena muoti-ilmiönä. Itse lähinnä välttelin lukemasta erityisherkkyydestä mitään liikaa etten kohta ole suu vaahdossa höpöttämässä jollekin kuinka tein netissä testin ja nyt olen ihan pirun herkkä! Oikeastaan minua ei ole kiinnostanut koko asia, koska olen tainnut tietää jo ennen tätä nettikohua olevani aikamoisen herkkä aistija. Jos pitää olla herkkä, ennemmin olisin vain maagisia kykyjä omaava ajatustenlukija, joka osaa taikoa itselleen lottovoiton.Tässä nuo erityisherkkyyden muutama kohta, jotka osuvat ja uppoavat:


1. Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni >>> Niin kai. Ajattelin, että osaisin sanoa tästä kohdasta enemmänkin, mutta en ilmeisesti osaa. Luulen, että tuon ilmi tätä piirrettä valokuvaamalla.


2. Muiden mielialat vaikuttavat minuun >>> Kyllä. Jos jollain on paha mieli, menen ihan sekaisin, kun en tiedä miten päin olisin ja lopulta yleensä yritän saada ihmisen paremmalle tuulelle. Olen hyvä naurattamaan, vaikka se ei kyllä aina sovi tilanteisiin.


3. Olen yleensä hyvin herkkä kivulle >>> En taida olla. Ensi kerralla voisi paikkauttaa taas hampaita puuduttamatta.


4. Kiireisenä päivänä huomaan tarvitsevani vetäytymistä lepäämään, pimennettyyn huoneeseen tai johonkin, missä saan olla rauhassa ja ilman ärsykkeitä >>> Mikään ei oo niin ihanaa kuin oma koti ja oma sohva. Viltin alla. Vihaan kiirettä.


5. Olen erityisen herkkä kofeiinin vaikutuksille >>> Ainakin ennen olin. Nykyään en sekoa siitä kuten ennen vanhaan, mutta kofeiini vie kyllä yöunet.


6. Rasitun helposti voimakkaista ärsykkeistä kuten kirkkaista valoista, voimakkaista tuoksuista, karkeista kankaista iholla tai läheltä kuuluvasta sireenin äänestä >>> Kyllä. Pää tulee kipeäksi voimakkaasta hajuvedestä ja siksi en sellaisia käytäkään. Kirkas valo otti silmiin tällä viikolla erityisesti, koska olen ollut kipeä. Sireeneihin en totu koskaan ja Vimpelissä ne tarkoittivat sitä, että paloautojen perään on lähdettävä. En silti rasitu niistä, pääni vain pomppaa ylös ja mietin mitähän on tapahtunut.


7. Minulla on rikas ja monimuotoinen sisäinen elämä (Helin lisäys: kuten vilkas mielikuvitus ja taipumus pohdiskella paljon) >>> Yeah. Työelämässä olen kuin kävelevä ideapankki. En ole löytänyt tälle ominaisuudelle vielä mitään kunnollista toteutustapaa.


8. Minulle tulee epämukava olo kovista äänistä >>> Kyllä. En voi sietää vauvojen itkua. Enkä lasten huutoa.


9. Liikutun syvästi taiteesta tai musiikista >>> Nojaa.


10. Olen hyvin tunnollinen >>> Luultavasti.


11. Säikähdän helposti >>> Jep. Varsinkin kipeänä olen säikähdellyt tankkipelissä tapahtuvia asioita vähän liiankin herkästi.


12. Hermostun jos minun täytyy tehdä paljon asioita lyhyessä ajassa >>> Todellakin. Vihaan edelleen kiirettä.


13. Kun ihmiset kokevat epämukavuutta fyysisessä ympäristössä, huomaan helposti mitä tulee tehdä jotta olisi viihtyisämpää (esim. muuttaa valaistusta tai istuimia) >>> Kyllä. Olen hurjan ratkaisukeskeinen ihminen.


14. Ärsyynnyn kun ihmiset yrittävät saada minua tekemään liian monia asioita kerralla >>> Kyllä. Olen muutenkin lähes ADHD..


15. Yritän kovasti välttää virheitä tai asioiden unohtamista >>> Hah, olen jo niin tottunut siihen, että unohdan asioita.


16. Pyrin aktiivisesti välttämään väkivaltaisia elokuvia ja tv-ohjelmia >>> Ei se väkivalta, mutta kauhu.. hyiiii..


17. Tulen epämiellyttävän virittyneeksi kun paljon asioita tapahtuu ympärilläni >>> Kyllä. Sekasorto kuulostaa liian sekavalta.


18. Kova nälkä aiheuttaa minulle voimakkaan reaktion, haittaa keskittymistä tai mielialaa >>> Kyllä. Tosin en tiedä onko tämäkin joku opittu juttu, koska aikoinaan eräs exäni oli aina tosi kiukkuinen nälissään.


19. Muutokset elämässäni sekoittavat minua >>> Ehkä. Mutta ketäpä ei?


20. Huomaan ja nautin hienovaraisista tuoksuista, mauista, äänistä ja taideteoksista >>> Tietysti. Sehän on elämää!


21. Pidän tärkeänä järjestää elämäni siten, että vältän mullistavia ja kuormittavia tilanteita >>> Tuntuu hirveän työläältä, jos pitää jotain ihan välttelemällä vältellä.


22. Kun joudun kilpailemaan tai suoritustani tarkkaillaan, tulen niin hermostuneeksi tai alan täristä, että suoriudun paljon huonommin kuin normaalisti >>> Jos tiedän, että joku "istuu kyydissä", kun ajan panssarivaunua tankkipelissä, hermostun. Kenenkään ei myöskään saa tuijottaa, kun laitan ripsiväriä.


23. Kun olin lapsi, vanhempani tai opettajani pitivät minua herkkänä tai ujona >>> En muista enkä usko. Olen aina ollut sen verran omituinen höpöttäjä ja puhunut ihan kelle vaan..


Osa siis osuu kovinkin hyvin ja osa ei välttämättä. Enemmän mua vaivaa ADHD. Törmäsin kaverin kautta aiheeseen joku aika sitten ja olenkin seurannut facessa jo pitemmän aikaa ADHD-arki -touhuja. En ollut ikinä ymmärtänyt, että tällaisia minun kaltaisia sotkupekkoja on enemmänkin ja sille on olemassa ihan diagnoosi. ADHD! Kun ei voi keskittyä esimerkiksi siivoamaan! Kun aikuisena voi valita kirjoittaako vaikka blogipostausta ennemmin kuin siivoaa. ADHD ilmeisesti valkkaa aina sen mukavemman jutun. Sen joka itseä miellyttää juuri sillä hetkellä tehdä enemmän. ADHD kuitenkin haaveilee aina puhtaasta kodista. ADHD hyppii tasajalkaa, jos on jaksanut liikauttaa eväänsä edes vartin ajan keittiössä.Netistä löytyy ADHD-testejä myös ja tässä muutama huvittavin kohta yhdestä sellaisesta:


1. Kotona, työssä tai koulussa huomaan ajatuksieni vaeltavan pois tehtävistä, jotka eivät kiinnosta tai jotka ovat vaikeita. >>> Tämä selittää sen siivousinnottomuuden.


2. Minusta on vaikeata lukea kirjoitettua tekstiä, ellei se ole erittäin mielenkiintoista tai erittäin helppoa. >>> Kun en enää jaksa keskittyä kirjoihin, harpon.


3. Erityisesti ryhmissä minun on vaikea pysyä tietoisena, ”kärryillä”, mistä keskusteluissa puhutaan. >>> joskus.


4. Minulla on kiivas luonne… ja lyhyt pinna. >>> Kyllä!


5. Olen ärtyisä ja tulen huonolle tuulelle vähäisestäkin harmista. >>> Kyllä!


...


8. Taipumukseni puhua ensin ja ajatella myöhemmin on vaikeuttanut ihmissuhteitani. >>> Eikä vain ihmissuhteita..


...


12. Olen melko herkkänahkainen, ja monet asiat huolestuttavat minua. >>> Luulin etten googlettaisi korvatulehduksesta enää ikinä yhtään mitään, mutta niin vain googletin kuuluuko paine päässä oireisiin.


13. Olen aina menossa jonnekin tai touhuan jotakin. >>> Pikkuveljeni on ollut erityisen ärtyisä joskus, kun mulla on "aina jotain".


...


16. Usein yritän hoitaa useata tehtävää yhtä aikaa ja harvoin onnistun saamaan tehtyä loppuun yhtään niistä. >>> Exäni vihasi sitä, kun aloitin aina asioita, mutta en koskaan tehnyt niitä loppuun. :D


...


20. Ajatukseni menevät niin sekaisin, että tuntuu ettei järki kulje kunnolla. >>> Ainakin väsyneenä.


...


22. Aivoni ovat kuin televisio, jossa kaikki kanavat ovat yhtä aikaa päällä. >>> Repesin tälle! :D En tiedä onko tilanne aivan noin paha, mutta hmmmmm ehkä joskus! :D


En tiedä pitäisikö tämä ADHD-asia ottaa ihan vakavasti ja joskus jopa tutkituttaa se. Siihen on olemassa nimittäin lääkitys :D Nuo tyttöjen oireet kannattaa lukaista läpi, jos aihe yhtään kiinnostaa. Itse tunnistan niistä aika monia :)


Yliherkkä tai ADHD, näillä mennään! Tuleeko teidän pahemmin mietiskeltyä näitä juttuja? Minun tulee välillä, mutta turhan raskasta joten helpompi mennä vaan keittämään teetä ja nostaa takasohvan rötkö tuolta pelailemaan vaikka tankkipeliä..


2 kommenttia :

  1. ADHD- diagnoosi vaatii muutakin kuin multitaskauksen ja sotkuisuuden :) ainakin paha sellainen edellyttää vaikeita ongelmua arjessa selviämisessä ja työelämässä, koulut usein jääny kesken jne. On nää mielenkiintoisia juttuja!

    VastaaPoista
  2. Nojoo tuollanen ehkä astetta pahempi jo, jos jää koulut kesken ja työelämä on vaikeaa :)

    VastaaPoista