tiistai 28. heinäkuuta 2015

Motivaatio liikuntaan

Alan tosissaan muistuttaa true lomalaista. Aika kuluu, mutta minä en. Tänään tehtävien asioiden listalla on ollut päättä mennäänkö mökille vai ei, yhden yhdistyksen kirjanpito, Läntisellä Rantakadulla hihhulointi ja bloggaaminen. No mitä olen saanut aikaiseksi? Kukaan ei vieläkään tiedä mennäänkö mökille huomenna vai joskus (koska tänään ei menty), kirjanpito on edistynyt 7 kirjauksen verran (lupasin, että huomenna on valmis), hihhuloin joen molemilla puolilla ihan onnessani ja nyt ajattelin postata.

Näin maanantai-iltaan sopii hyvin muutama pointti siitä kuinka motivoida itsensä sohvalta ylös ja ulos.

1. Määrittele tavoite. Miksi pitäisi tehdä yhtään mitään? Joka puolella ylistetään liikunnan tuomaa hyvää oloa ja tietysti terveysvaikutuksia. Itse kuulun niihin onnekkaisiin, joille liikunnasta tosiaan tulee hyvä olo, mutta olenpa joskus kuullut jonkun sanovan, ettei tiedä mitä se tarkoittaa. Tavoite voi olla ihan vaan se hyvä olo, useimmilla meistä ehkä laihtuminen tai sitten jaksaa juosta 10 kilsaa. Itselläni ne ovat nuo kaikki tällä hetkellä. Haluan välillä unohtaa koko laihtumisen ja vain keskittyä siihen mahtavaan fiilikseen, mikä liikkumisesta ja lihasten kasvamisesta tulee. Uusien hölkkäysennätysten tekeminen on myös täysin ensisijaista verrattuna siihen montako grammaa painoni on liikkunut johonkin suuntaan. Kunnon parantuessa motivaatiokin paranee.

2. Etene hitaasti. Joskus tuntuu, että otan välillä liiankin varovaisesti liikunnan suhteen nykyään. Joitakin vuosia sitten rääkkäsin itseäni salilla siihen päälle, että olin jo valmiiksi väsynyt. Nyt en halua toistaa samaa virhettä, vaan lepään, kun tarvitsee. Liikunta ei ole yhtä kuin raskas rääkki, vaan liikuntaa on myös leppoisat iltakävelyt. Tai mitkä vaan kävelyt. Jopa siivoaminen. Ja jooga! Esimerkiksi viime viikolla vedin pari vähän pitempää lenkkiä, kunnon joogasessiot yms joten eilen yhden päivän levon jälkeen päätin uida ihan vaan puolisen tuntia. Tänään kävin puolen tunnin kävelyllä. Huomenna ehkä voisi olla taas virtaa tehdä jotain enemmän.

3. Ilahduta itseäsi uusilla lajeilla. Saleille ja eri lajien studioille pystyy usein maksamaan pelkästä yhdestä kerrastakin, eikä tarvitse sitoutua 2 vuodeksi. Kannattaa välillä käydä kokeilemassa edes yhden kerran jotain aivan uutta lajia. Eri joogat, tanssit (ei zumbaa, vaan oikeaa tanssia!), sirkus, uiminen, vesijumppa, vesijuoksu, kiipeily.. Maailma on täynnä lajeja! Mihinkään ei tarvitse sitoutua eikä kuntosaliharrastus loukkaannu, vaikka kävisit välillä jossain muualla. Eri lihakset haluaa eri lajeja.

4. Ne uudet urheiluvaatteet. Niistä saa mukavasti motivaatiota, mutta muistathan lunastaa motivaation myös teoiksi asti. Ettei kohta ole vaatekaappi täynnä urheilutoppeja ja -housuja, mutta niiden käyttäjää ei näy missään.

Omat suosikit urheiluvaatteista:
IMG_5978IMG_6031 Pitkähihainen: New Balancen hupullinen paita, jonka tilasin joskus Zalandolta alesta. Nyt noita ei ole tullut vastaan missään, sen sijaan Zalandolla ja esimerkiksi Nellyn sivuita löytyy tällainen versio.

Toppi: mahtava löytö materiaalinsa puolesta! Nike dri-fit, aah!!

Kuvan pöksyt on H&M:ltä, itse asiassa ei oo ne mun lemppareimmat, mutta ihan ok.

Kenkiä en voi varmaan ylistää tarpeeksi koskaan, ne on vaan parhaat. New Balancen 890. 

IMG_6090
5. Sovi kahvitreffien sijasta liikuntatreffit. Urheilin kevään ajan Katin kanssa, tehtiin oikeastaan kaikkea mitä Kati yksinäänkin tekee. Rääkkäsimme itseämme erittäin paljon. Eheheh, näin lämmöllä muistelen Katia ja yhteisiä urheilutuokioitamme. Meidän lajeja oli toiminnallinen treeni (mikä vihdoin sai tajuamaan kuinka väärin on käydä vaan salilla eikä tehdä mitään muuta), mehtälenkit ja normaalit lenkit. Duussin kanssa sen sijaan olen käynyt uimassa ja joogaamassa. Jos olet herkästi aikatauluista ahdistuvaa sorttia, älä sovi liikuntatreffejä liian usein kenenkään kanssa vaan silleen sopivasti, että teet edes joskus jotain. Jos ongelmasi taas on sellainen, ettet oikein yksin pääse lähtemään mihinkään suuntaan, koita päästä yli siitä. Sinun oma laiskamatoutesi ei ole kenenkään muun kuin sinun oma ongelmasi.

6. Jos väsyttää, googleta ja katso mitä se sanoo. Se sanoo nimittäin, että lähde ulos ja jos ekan 5-15 min päästä väsyttää silti liikaa, mene takaisin kotiin. Jos ei, jatka lenkkiä. Näin ei pääse käymään mitään vahinkoa. (Ymmärrän, että tämä saattaa kuulostaa jonkun mielestä aika älyttömältä, mutta kyllä, laiska ihminen voi keksiä mitä tahansa tekosyyksi ja yleisin niistä on "väsyttää".)

7. Ota kuvia edistymisestä. Jo viikon lenkkeilyn jälkeen olo voi olla maailman laihoin ja upein. Itselleni kävi näin ja sitten menin ottamaan tänään nuo asukuvat. Totuus ryöpsähti päin näköä ja nyt motivaationi juoksemaan on entistä suurempi. (En tietenkään laittanut tähän postaukseen esille kuvia, joista tämä mun fiilis tuli, hehe..)

8. Mittaaminen. Hanki sykemittari, jonka avulla kunnon kohottaminen on mukavaa. Itselläni tahtoo syke nousta liian helposti korkealle, joten sykemittarin kanssa osaan pitää sitä aisoissa. Toinen motivaattorimittausasia on tietysti Heiaheia, johon kirjaan kaikki liikunnat. Sieltä on mukava katsella vanhoja tilastoja ja verrata esimerkiksi niitä vanhoja keskisykkeitä nykyisiin.

..ja sitten näitä samoja asioita ilmeisesti vain toistetaan. Tavoitteet muuttuvat kehityksen mukana, kauppoihin tulee uusia kivoja vaatteita, vanhat lenkkarit kuluu ja sykemittariin pitää vaihtaa patterit. Urheiluvammat tulee ja menee kuin myös flunssat. Pääasia kaiken tämän elämän keskellä on se, ettet luovuta. Jos pidät pari lepopäivää, pidä ne, mutta sen jälkeen palaa taas liikunnan pariin. Siitä tulee edelleen ihan paras olo!

Jos olet hieman ylipainoinen, miksi olisit pelkästään ylipainoinen, kun voit olla liikkuva ylipainoinen?
* postaus sisältää kaupallisia linkkejä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti