torstai 13. elokuuta 2015

FC Inter - Ilves 12.8.2015

Olen aika herkkä kaikelle ylimääräiselle melulle, mutta vielä enemmän kaikelle negatiiviselle. Ahdistun suunnattomasti, jos aistin ympäristössäni jotain negatiivista meininkiä. Eilen jouduin huomaamattani keskelle sellaista Interin pelissä Ilvestä vastaan.


Näitä tällaisia on ollut ennenkin, kun on mennyt hermot johonkin lässyttäjään, mutta koskaan mikään stadion ei ole huokunut sellaista negatiivisuutta kuin Veritas eilen. Tämä on turistiturkulaisen mielipide, jolle jalkapallo urheilulajina on yhtä lähellä sydäntä kuin omat varpaani.


Menin peliin vähän myöhässä. Asetuin ekalla puoliajalla kuvaamaan siihen päätyyn, johon Inter oli hyökkäämässä. Vihdoinkin osaan ottaa oman paikkani omalla tyylilläni niin kuin sen olen aikoinaan Seinäjoella oppinut enkä mene muiden perässä. Tai täällä Turussa kuvaajat eivät tunnu koskaan olevan siellä päädyssä, jossa eilen aluksi olin. Seinäjoella kuvaajat kyllä sijoittuivat aina SJK:n hyökkäyspäätyyn. Onhan tuolla aika ärsyttävät varjot, mutta niin ne on siellä toisella puolellakin myöhemmin illalla.


Istuin siis Ilveksen maalivahdin lähistöllä ja rauhallisen kuvaustuokioni keskeytti yhtäkkiä huuto, joka tunkeutui tajuntaani. Maalivahti räksytti koko ajan jollekin jostain. Sillä tavalla ärsyttävästi. Sillä tavalla, että jos mulle joku räksyttäisi kuten hän, saattaisi pieni ja pippurinen taistelutoveri nostaa päätään ja se olis nurmoolaasta kurmootusta se. En minä sitä tiedä mitä ne puolustajat siitä ajattelee, mutta enivei ei se kovin rakentavalta kyllä kuulostanut missään kohtaa. Toivoin sen vaan antavan Interin hyökkääjille lisää virtaa vetästä se pallo maaliin, mutta sitä ei kyllä päästy näkemään vasta kuin oli pakko.
IMG_8502IMG_8509


Tässä tämä tapaus herra maalivahti vielä:

IMG_8526IMG_8545IMG_8546IMG_8574IMG_8623


Toisella puoliajalla vaihdoin tietysti päätyä. Siellä se kaikki negatiivituus oikein lisääntyi. Interin faneista joku huusi jatkuvasti jotain ilmeisesti Ilveksen pelaajille. En kuullut kannattajilta yhtäkään laulua? (Korjatkaa, jos olen väärässä, aina ei valokuvatessa huomaa ihan kaikkea..) Yksi mies vaan huuteli koko ajan kentälle. Ja jos ei Ilveksille, niin tuomarille vähintäänkin. Niin kun miksi? Miksi kannattajalauma ei ole kannattamassa? Kannattaminen on positiivissävytteinen sana. Ei negatiivinen.


Tämä on ensimmäinen kerta, kun otan kantaa fanien huutoihin. Onhan noita ollut, mutta en minä kyllä tällaista muista nähneeni kuin Nurmon Jymyn superpesisottelussa joskus silloin, kun Nurmon Jymy vielä oli olemassa.


Kun peli sujuu huonosti omilla, heitä kuuluu kannustaa. Miten se tuomarien ja vastustajan mollaaminen parantaa omien peliä? Vai eikö FC Inter olekaan kannustamisen arvoinen?


Toivottavasti ovellani ei ole kohta kulkue sinimustia kannattajia, kun sanon tämän, mutta vertaan kaikkea siihen, mitä olen Seinäjoella nähnyt ja Kloppien mukana joskus mennyt. Vertaan siihen, että en muista Kloppien koskaan huudelleen kellekään jatkuvasti vaan huonoilla hetkillä siellä on raikunut kannustuslaulut. Jos jostakin oli pahaa sanottavaa, siitäkin he olivat tehneet laulun, mikä ei ole yhtään niin ärsyttävää kuin vihamielinen länkytys.


IMG_8674-2IMG_8727IMG_8738IMG_8741


Siinä kesken pelin joku Interin liivimies jäi juttelemaan hetkeksi. Hän viittoi kenttää ja katsomoa ja tuumasi, että enemmänkin voisi väkeä olla. Jep. En yhtään ihmettele, jos katsomo on puoliksi tyhjä, kun katsomosta kentälle kuuluu vain pään aukominen. Kuka sellaista jaksaa kuunnella, kun en minäkään jaksanut ja minä sentään olen kaukana katsomosta.


IMG_8745IMG_8748IMG_8761IMG_8790IMG_8838IMG_8864

Ihan lopussa Ilves teki maalin. Katsomosta katosi yli puolet ihmisistä heti ulos. Jäin sitäkin katsomaan, että ihan todellako te luovutatte. Muistan, kun joskus 15 vuotta sitten Vimpelissä Saarikentällä oli sama ilmiö. Oma seura ei pärjännyt niin hyvin kuin ihmiset halusivat ja peli oli käytännössä pelattu viimeistä vuoroparia vaille vieraan voitoksi. Minua hävetti se silloin lapsena jo ja minua hävetti se eilen. En tiedä miksi, sitä ei kukaan minulle opettanut silloin vaan se kumpuaa jostain omasta luonteestani. Hihkuin itsekseni "mitä minä sanoin", kun Inter teki maalin heti siihen perään. Pallon lisäksi pistivät Ilveksen pojan maaliin myös, kuten kuvasta näkyy.


Sitten oltiin onnellisia, ilmeisesti liiankin, koska Ilves veti vielä toisenkin kerran maaliin pallon ja se oli siinä. Siinä kohtaa olisin hyväksynyt yleisökadon, oli se kuitenkin sen verran perseestä.


Eräänä villinä sinkkukeväänä harrastin futisforumin lukemista ja sieltä jäi eniten mieleen juuri sellainen futiskannattajien kiihko toisiaan vastaan. Minusta se on ihan hyvä, että he taistelevat internetissä, jotta voivat ulkomaailmassa sitten keskittyä oleelliseen eli kannattamiseen. Kun he vaan jättäisivät huumoriläpät heille, jotka ne osaavat ja keskittyisivät kannattamaan ilon kautta. Futis on hienoa silloin, kun ihmiset ovat hyvällä tuulella ja pallo kulkee.


Minulla oli ihan hyvä päivä, parhaat kuvani tänä kesänä.

2 kommenttia :

  1. Hei hommaa futsaliinki liigapassi. Sitten ilvestä kuvaamaan koska Nysse!

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea!! Mut kuinkahan sitä pystys kuvata, kun kuitenkin jäisin vaan seuraamaan peliä :D

    VastaaPoista