tiistai 22. syyskuuta 2015

Laihduttamisen alkutaival

Ihan mieletöntä mikä määrä teitä ihmisiä on tänään vieraillut täällä blogissa ihailemassa jääkiekkokuvia, ai vitsit! Toivottavasti laitoitte blogin seurantaan itselle sopivia somekanavia hyödyntäen, koska lisää urheilukuvia on luvassa taas, kun joku peli osuu sopivasti kohdalle.

Tänään ajattelin kirjoitella teille pari sanaa laihduttamisesta. Tää on itselle tosi vaikea aihe kirjoittaa, koska musta tuntuu, etten taaskaan ole tehnyt tätä täysin kaikkien sääntöjen mukaan vaan olen possutellut suklaata vähän väliä. Haluan kuitenkin avata tätä aihetta omalta osaltani, josko se vaikka aukoisi jotain lukkoja ja toisaalta; tuloksia on jo vähän tullut, possuttelusta huolimatta.

Unelma Itsestä jatko-ohjelma alkoi tuossa 3 viikkoa sitten ja olen mukana tietysti. Tällä kertaa olen aloittanut valmennuksen aivan eri meiningillä kuin pari edellistä. Esimerkiksi vuosi sitten ajatusmaailma oli vielä sellainen normaali dieettityylinen: "nyt alkaa valmennus, teen sitä ja tätä ja tuota ja sit laihun". Kuinka väärin ihminen voi ajatella? Ensinnäkin koko viime syksy meni ihan muissa ajatuksissa kuin laihduttamiseen keskittyen. Mun kaikki energia oli siellä mihin sitä eniten tarvitsin; selviytymisessä ja eteenpäin menemisessä. Loppuvuodesta myös koko vuosi huipentui Turkuun muuttamiseen.

Noh, tammikuussa alkoi uusi valmennus. Sitten taas mentiin sillä samalla ajatuksella: "teen vaikka mitä, syön vaan näin ja sit laihdun". Joo jep. Mitähän oon tehny koko kevään? Ainiin, mulla oli se mieletön alaraajaongelma enkä osannut kävellä. Pohkeet vaan jumitti, kunnes sitten toukokuussa vihdoin sain fyssarikaveriltani vinkkiä, että tarttis varmaan vatsalihaksetkin aktivoida liikkuessa. Siitä ne koivet sitten aukes lopulta ja kesällä aloitin kunnollisen lenkkeilyharrastuksen. Päätin, että olen juoksukunnossa vielä tänä vuonna.

Lenkkeily vei täysin mukanaan ja kun tämä jatko-ohjelma läheni, mietin, että siinäpähän alkaa. Tässä kaiken sivussa ihan rauhassa voi olla Unelma Itsestä -valmennus ja ihania naisia faceryhmä täynnä. Ja minä vain jatkan hölkkäharjoituksia.

Ensimmäistä kertaa en ajatellut, että nyt maagisena maanantaina nousen sohvalta vaan olin jo tehnyt sen! Nyt enää kaipasin lihaskuntoharjoitteita ja tietysti parempia ravintoaineita.

Untitled

Liikunnan lisääminen viikko-ohjelmaan aiheutti sen, että aloin harkita vakavasti aamulenkkeilyä. Ensin mietin missä välissä sitä ehtii palautua, jos illalla lihaskuntoa ja aamulla Aurajokea kiertämään, mutta kerrankin heitin tekosyyt nurkkaan ja kokeilin. Kokeilin ehdinkö palautua vai en. Olen jo oppinut tunnistamaan milloin menen liian pitkälle liikunnan kanssa ja niin siinä kävi jo heti ekalla aamulenkkiviikolla, etten pystynyt kuin 3 aamulenkkiä putkeen ja sitten iski väsy. Kun kaikki on ok, aamulenkki antaa voimaa ja energiaa päivään, mutta jos menee liian pitkälle, päivän mittaan vain hiipuu lisää ja lopulta kotona sohva on paras kaveri.

Seuraavalla viikolla päätin olla itselleni armollisempi ja kävin vain kahtena aamuna aamulenkillä. Se oli sopiva. Silti perjantaina olin liian väsynyt askelkyykkäämään, mutta se nyt taas johtui viime viikon hullusta tukka putkella menemisestä.

Kun tätä uutta liikuntaohjelmaa oli takana puolitoista viikkoa, naamani näytti selfiessä mielestäni laihemmalta kuin ennen. Se selfie on tuossa ylempänä olevassa kuvakollaasissa oikealla.

Jonain aamuna otin kuvan, kun mahani ei tursunnut enää joka puolelta New Balancen ihanaa treenipaitaa. Tein mielenkiinnosta siitä vertailukuvan alkuvuoteen, mutta ei noista hirveästi mitään eroa näe, koska toisessa on kuitenkin takki päällä. Toivottavasti ensi vuoden helmikuussa näkyisi jo vähän paremmin muutoksia vanhaan.

Untitled

Tämä vertailukuva on siitä hauska, että tosiaan ulkoisesti ei oikein ehkä mitään näy, mutta tietäisittepä millainen muutos sisälläpäin tuntuu!! Aivan huikea fiilis! Helmikuussa olin kankea, pohkeet turtana, olemus oli tosi vaikea ja ärsyttävä. Kunto aivan pohjamudissa.

Tällä hetkellä olen paremmassa fyysisessä kunnossa kuin moneen hetkeen. Tällaista hölkkäkuntoa mulla ei ole ollut useampaan vuoteen. 10 minuuttia kerrallaan olen nostanut hölkän kestoaikaa ja pisin hölkkäilyni on tähän mennessä ollut 50 minuuttia, vaikka tuntikin olisi kyllä sillä kerralla hyvin mennyt. Sen jälkeen aloin miettiä kuinka saisin hölkkääni vauhtia, jotta se joskus muuttuisi jopa juoksuksi. Sain vinkkiä jälleen fyssarikaveriltani, jotta inttervalleja beibe inttervalleja. Kävin kerran vetäsemässä inttervallitreenin, jonka jälkeen olinkin viikon kurkkukiputaudissa ja se sitten vähän jäi. Noh, aamulenkit ovat kuitenkin tehneet jotain, koska viime viikon torstaina aamulenkillä hölkkäsin huomattavasti kovempaa vauhtia kuin aiemmin. Se oli ihanaa!!

Olen siis tällä tavalla pilkkonut projektini eri osiin, joista tulee yhdessä se legendaarinen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tavoitteeni lenkkipolulla: muuttaa hölkkä juoksuksi. Tavoitteeni keittiössä: nauttia ravintoaineita, joista kehoni saa tarvitsemiaan asioita (tämä on vielä vähän hakusassa..).

Untitled

Syömispuoleen teen muutoksia heti huomenna, kun kerkeän käydä kaupassa taas. Kiireinen viime viikko piti huolen siitä, että päivälliseni oli lähinnä leipää. Ei mikään optimitilanne ihan vaan siksi, että ravintoni ei ollut hirveän monipuolista. Huomasin loppuviikosta, että kehoni kaipasi jo jotain muuta. Jotain raikasta vihersmoothieta tai ihan mitä vaan, kunhan se ei ole raskasta eikä leipää. Kiireisen viikon aikana olisi hurjan tärkeää, että ruuat olisi suunniteltu tai jopa tehty etukäteen.

Puntarilla käyn ainoastaan maanantaisin. Nyt olen saanut pois vasta vajaan kilon, mikä ei kyllä ole tässä ruhossa vielä yhtään mitään, mutta silti jotain. Haluan edetä hitaasti. Haluan säilyttää lenkkeilymotivaation ja vaikka paino ei putoaisikaan nopeasti, haluan ajatella, että on parempi olla liikkuva läski kuin vaan pelkkä läski.

Lupaan nyt kuitenkin, että huomenna menen sinne kauppaan hakemaan iltasmoothieaineita. Haluan tehdä joka ilta eri värisen smoothien. Haluan sitä paitsi palata tähän aiheeseen ensi kuussa ja mieluiten hyvien tulosten kanssa. Ja vaikka just nyt ei mitään muita tuloksia näykään, naamani on sentään laihtunut ;)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti