sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Suomen Cupin finaali IFK Mariehamn-FC Inter 26.9.2015

Aloin kirjoittaa tätä postausta alunperin bussissa joskus ennen Loimaata ilta-auringon paistaessa suoraan silmiini puiden takaa. En kuitenkaan saanut siirrettyä kuvia postaukseen puhelimen netillä, koska Loimaa ja heidän Saunalahti E, joten iskin läppärin kannen kiinni ja juttelin mukavia matkaseuralaisteni kanssa.

Bussin tunnelma oli juuri sellainen kuin kuvitella saattaa Interin häviön jäljiltä. Etupenkkiläiset istuivat hiljaa suurimman osan matkasta, kun taas takapenkkiläiset yrittivät urheasti päästä yli koko asiasta jalkapallohulinoinnin avulla.

Niin, kyseessähän oli tosiaan Suomen Cupin finaali IFK Mariehamn-FC Inter, joka pelattiin "Suomen kauneimmalla stadionilla" Valkeakoskella Tehtaan kentällä. Kyseenalaistin jo pari vuotta sitten mielessäni ekan kerran tuon kauneimman stadionin tittelin, koska ei se nyt mun silmään mitenkään erilainen ollut kuin muutkaan stadionit. Nyt kyseenalaistan tuon kauneuden ihan tosissani, koska mitä paskaa; tekonurmi!! Olin haaveillut ehkä keskiviikosta asti kuinka menen ottamaan uusintakuvan siitä samasta apilasta kuin tässä kuvassa, mutta eihän siellä enää mitään apiloita kasvanut.

Valkeakoskelaisessa pressitilassa apilapalaute otettiin vastaan hymynaamoin. Ymmärrän, että kaikki eivät näe maailmaa valokuvaajan silmin. Eivät edes futiskenttien nurmen uusimisesta vastaavat henkilöt. Hmph.

IMG_5155

IMG_5159

IMG_5162

IMG_5163

IMG_5174

IMG_5180

IMG_5183

Siinä se apila nyt on keskellä kuvaa.

Aamulla Veritaksella tunnelma oli aivan eri kuin pelin jälkeen. Kaikki olivat hyvällä tuulella. Osa ihmisistä kävi syömässä masun täyteen Ravintola Olésssa, jossa oli tarjolla brunssi ennen reissuun lähtöä.

Minä sain bussissa kaulaani Interin huivin, johon olinkin henkisesti valmistautunut jo eilisestä asti. Ei se nyt välttämättä ihan niin pahalta tuntunut kuin olisi voinut kuvitella. Nyt oikeastaan harmittaa, kun Veikkausliigassa kuvaaja ei saa tunnustaa väriä enkä voi siis huiviin kietoutua, vaikka haluaisinkin. Jätin huivin edelliskerrasta viisastuneena muutenkin bussiin. Valkeakoskelaisessa pressitilassa ollaan nimittäin asioista hyvin tarkkoja. Hyvä, että sisään pääsin tänäänkään, vaikka akkrehommat oli kyllä kunnossa, mutta kun en nyt satu pressikorttia omistamaan.

IMG_5218

IMG_5243

Ennen peliä seikkailin kentän toiselle laidalle odottelemaan ja yhtäkkiä tajusin, että itse kuningashan se siinä. Litmanen!

IMG_5282

IMG_5297

IMG_5314

IMG_5330

IMG_5433

IMG_5457

IMG_5487

Siinä yllättävän monta kuvaa putkeen pelitilanteita. Onneksi löysin myös muutakin..

IMG_5499

IMG_5503

Pelin alussa olin aivan IFK:n lippujen alla ja kuulin kannattajien huudot hyvin. Interin fanien päädystä huutoa kuului myös. Toisella puoliajalla sijoituin Interin fanien lähistölle ja aika pian sain taas todeta saman kuin usein Veritaksella; ei kuulu mitään. Ihmettelin mihin se kaikki kannustus oli unohtunut. Se kyllä muistui sitten taas mieleen, kun Inter hyökkäsi, mutta sitten tuli jälleen hiljaista..

IMG_5573

IMG_5591

IMG_5645

IMG_5684

IMG_5726

IMG_5763

Kitisen kannattamisesta ja kannustamisesta, koska se on tärkeää. Kannustaminen ja se ääni, mikä yleisöstä lähtee, on yhtä kuin urheilustadionin tunnelma. Kyllä te sen tiedätte. Vai tiedättekö? Tiedänkö minä itse sen vain siksi, että satun olemaan kotoisin sieltä, jossa kannustaminen opitaan lapsena vahingossa? Anteeksi, että sekotan tässä postauksessa nyt kaksi aivan eri lajia, mutta tämä on nyt pakko sanoa.

Kun lapsena Vimpelissä mennään Saarikentälle katsomaan pesäpalloa, opitaan siihen, että saaressa on uskomaton tunnelma ja omia kannustetaan viimeiseen asti. Se ei ole mikään höpöhöpöjuttu, että Saarikentällä on tunnelmaa. Mutta tiedättekö mitä? Futiskatsomoissa voidaan päästä vastaavaan tunnelmaan ihan helposti, kun vaan jaksettaisiin tehdä se. Siihen ei tarvitse mitään muuta kuin suun, josta tulee ääntä. Sen äänen taas sitten kuuluu olla kannustava.

Tehtaan kentällä tänään IFK-fanit loivat tunnelmaa koko ajan. Interin kannattajien harmiksi he vetivät pidemmän korren tällä kertaa. Loppumatsista sinimustan värin tunnustajat pitivät ääntä myös, mutta se ei enää siinä vaiheessa riittänyt.

Sain tämän nyt kuulostamaan siltä, että kannattajien älämölö ratkaisee pelejä? Ei se ehkä ratkaise, mutta silti se merkkaa aika paljon. Kertakaikkiaan se tunnelma, joka leijuu joukkueen yllä kentällä, ratkaisee. Taidon ja pelin itsensä lisäksi. Ollaanko lähdetty voittamaan vai ei. Voitetaanko vai ei. Negaation kautta niitä pelejä ei ainakaan voiteta, vaikka kuinka oltaisiin turkulaisia. En kai mää ny pahal?

Joku päivä soluttaudun Interin fanien sekaan, jotta saan jotain selkoa tähän hommaan. Jos ne vielä tämän tekstin jälkeen päästää mut sinne.. Ja jos pystyn edes hetken olla kuvaamatta peliä ;) Ehkäpä tämän koko tekstin myötä haastan Ultraboyzit näyttämään mulle 18.10. pystyvätkö he laulamaan Klopit suohon.

IMG_5814

IMG_5822

IMG_5848

Postauksen viimeiset kuvat varmaan kertovat, mikä meidän tunnelma oli pelin jälkeen.

Kiitos FC Inter, kun sain olla mukana tänään. Kuvaaminen oli yhtä hienoa kuin aina ennenkin, vaikkei ollutkaan apiloita eikä voitettu.

16 kommenttia :

 1. Kiitos Mari, hyvä teksti ja hienot kuvat! Pysy itsenäsi ❤️se toimii!!!
  HIENOA

  Lähetetty iPhonesta

  VastaaPoista
 2. En ota kantaa postauksen aiheeseen, olenhan urpo anonyymi, vaan kiinnitin huomiota toiseen asiaan. Otat upeita kuvia, nuo pelitilannekuvat ovat aivan mahtavia. Tämä ei ole mielistelyä, olen oikeasti tätä mieltä. Nyt tulee se mutta, copyright -merkinnät tuntuvat kovin räikeiltä ja joissain kuvissa huomio kiinnittyi liikaa siihen, eikä itse kuvaan. Älä revi pelihousujasi vielä, en todellakaan tarkoita, että ne pitäisi jättää pois, siinä ei olisi järkeä. Ehdottaisin vain, että kehittäisit copyright -merkinnästä jotenkin "hienostuneemman". Hivenen läpinäkyvyyttä, ns. vesileima tyyliin ja ehkä jokin hieman pehmeämpi fontti voisi toimia?

  VastaaPoista
 3. Hei kiitti kommentista :)

  Hyvä huomio toi vesileima, sitä pitää kyllä säätää. Aiemmassa blogissa oli vähemmän hyökkäävä versio, enkä oikeastaan tiedä miksi otin tuon toisen käyttöön edes.

  :)

  VastaaPoista
 4. + tuo vesileima on äärimmäisen helppo rajata / kloonata pois

  VastaaPoista
 5. Pitää muistaa että Ifk johti ottelua noin tunnin ajan ottelusta, mikä kummasti vaikuttaa siihen "hyvään meininkiin". Näin se on aina ollut ja aina tulee olemaan. Ottelun alussahan interiläisillä oli upea tifo ja kannustusta. Ja tietysi pelaajien saamattomuus kentällä vaikuttaa todella suuresti kannattajiin,ja ihan syystäkin,kannatus pitää "ansaita". Lopussa pelaajat alkoivat taistelemaan, mikä vaikutti myös kannattajiin positiivisesti.

  Pesäpallon ja pikkukylän vertaaminen jalkapalloon ja kaupunkiin on melko mahdotonta. Pesäpallossa saattaa aina olla hyvä meininki päällä, kun kyseessä on kuitenkin harrastus ja maailmanlaajuisesti pieni laji. Kun taas Esim. Interiltä vaaditaan tietynlaista menestystä ja peli-ilmettä jatkuvasti, jos tämä ei toteudu, niin myös kannattajien pitää reagoida asiaan ja antaa palautetta,vain näin pystytään luomaan voittajakulttuuri seuraan ja pelaajille tietynlainen paine. Kuka ei tätä kestä, niin parempi mennä pelaamaan pienempään seuraan, tai vaihtaa lajia salibandyyn tai pesäpalloon.

  Mitä tulee sitten kaupunkilaisten käyttäytymiseen urheilukatsomoissa, niin valitettavasti se on melko hillittyä, kun ei haluta kylähullun mainetta itselleen, mikä on myös osin ymmärretävää.

  VastaaPoista
 6. Mä näen sen niin, että kun ifk johti ottelua tunnin ajan ja "hyvä meininki" hiipui, annettiin koko matsi heille. Just kun olisi ollut tärkeintä huutaa koko touhu Interille takaisin. Jos pelaajien täytyy ansaita kannustus, sehän on sama kuin aina löisi lyötyä vähän lisää? Entä jos joukkue ajattelee samaten omalta kantiltaan ja antaa yleisölle sellaisen pelin kuin he ansaitsevat? Ei kannustusta = ei hyvää pöhinää kentällä?

  Kun on heikko hetki, ihmiseläin kaipaa tukea.

  Minusta pikkukylä ja pesäpallo vs. kaupunki ja jalkapallo ovat hyvinkin vertailukelpoisia, koska Vimpelin viimeisen peli veti Saarikentälle 5000 katsojaa, kun jalkapallostadionilla istuu usein vain 3000 päätä. Maailmanlaajuisuus-pointin ymmärrän kyllä. Vimpeliin ei ole pahemmin ikinä ostettu amerikkalaisia baseball-tähtiä, vaikka sellaisenkin aprillipilan kerran näin.. ;D

  Sitä en ymmärrä kuinka katsomossa riehumisesta ja peliin eläytymisestä voisi saada kylähullun maineen. Se maine pienissä kunnissa ansaitaan ihan muulla tavalla, joten turhaan kaupunkilaiset pelkäävät.

  Kiitos kommentista Rainer, koitan haistella tätä aihetta edelleen lisää. Totuin vaan Seinäjoella siihen, että Klopeilla oli laulu jokaiseen hetkeen. Lisäksi uskon luontaisesti positiivisuuden lisääntyvän positiivisten tekojen sekä asenteen kautta.

  VastaaPoista
 7. Haastat ultraboyssit laulamaan?? Tsemppiä yritykseen :peukalo:

  VastaaPoista
 8. Interin puolesta laulan30. syyskuuta 2015 klo 18.26

  Moi, sen verran tohon pikkukylä ja pesäpallo vs. kaupunki ja jalkapallo meininkiin, että ei se välttämättä ihan yks yhteen mene. Vimpelissä ei varmaankaan ole niin paljon tarjontaa mitä esim. Turulla on. Ihmisille Vimpelissä pesäpallopeli on ainoita "elämys"-paikkoja minne mennä. Turussa on monta kilpailevaa seuraa/tapahtumaa/keikkaa yms. mitkä vetävät ihmisiä. Jollei Turussa olisi kuin yksi jalkapallojoukkue, eikä pahemmin muuta tapahtumaa, niin Veritas olisi joka kotipelissä täysi ja ääntä täynnä. Tämä pätee myös näiden pikkukylien jalkapallokannattajiin, johon kuuluvat MIFK ja SJK. Toki molemmat kannattajat tekevät loistavaa duunia ja ääntä löytyy, sitä en väheksy yhtään. Mutta kun kylässä ei ole muuta isompaa tapahtumaa kuin se jalkapallo/pesäpallo/koripallo-ottelu, niin sinne mennään joukolla pitämään hauskaa ja se vetää porukkaa. On erittäin haastelista saada katsomoon väkeä (varsinkaan huutamaan joukkueen puolesta tosta noin vaan) kun kilpailu samoista kävijöistä on kovaa, kun kylässä tapahtuu muutakin kuin yksi peli kahdessa viikossa. Eikä tämä Turkukaan nyt loppujen lopuksi iso kylä ole. Tervetuloa tutustumaan kannattaja katsomoon ja molempiin kannattaja ryhmiin, niin saat lisää infoa tästä kannatus puolesta.

  VastaaPoista
 9. Olet oikeassa siinä, että Vimpelissä ei muuta pahemmin ole tarjolla.

  En ole hirveän tarkasti katsellut kuinka paljon yleisöä peleissä istuu, mutta sellainen aika samanlainen fiilis mulla siitä on ollut aina kuin Keskuskentänkin väkimäärästä. Jos nyt edelleen vertaa pesikseen, niin siellähän kannattaminen ja älämölö on jokaisen katsojan vastuulla, kun taas jalkapallossa oletetaan kai nimenomaan kannattajaporukan pitävän ääntä, jos kukaan muu ei. Vähintä mitä voi tehdä? Tästä päästään sitten siihen, että jos kannattajalauma pitää ääntä ja luo tunnelmaa stadionille, sana saattaa kiiriä ja peleihin alkaa virrata lisää katsojia. Toisaalta urheilujoukkueen menestys on toinen tekijä kuinka paljon ihmisiä kiinnostaa.

  Laittaisin silti kannattajien harteille ainakin sen, millaisen kuvan ja tunnelman he välittävät muulle yleisölle. Jos kannattajat keskittyvät aukomaan päätään vain tuomareille ja vastustajajoukkueen pelaajille (ei nyt lauantaina, mutta aiemmin kesällä tämäkin tuli nähtyä), niin kuka sitä oikeasti jaksaa kuunnella? Mulla ainakin meinas mennä hermot ja mä sentään vaan otan kuvia enkä yleensä edes tiedosta ympäristöäni.

  Tämän postauksen myötä minulle aukeni vasta, että Interillä on kaksi erillistä faniporukkaa. Siitä menenkin kuulemaan lisää infoa tänään ennen peliä. Nähdään siis kannattajakatsomossa jossain välissä ;)

  VastaaPoista
 10. Moi, Joo tä menee vähän tähän muna vai kana teoriaan, kumpi oli ensin. Siis täydellisessä maailmassa se menisi niin, että kannustetaan aina ja varsinkin kun ollaan tappiolla jne. Jalkapallossa ottelun tapahtumat vaan vaikuttavat niin suuresti yksittäiseen kannattajaan (kaikkiin vähän eri tavalla), että tätä puolta ei voi millään sivuttaa, vaikka kannattamisen oppikirjassa lukisi mitä tahansa. Cupin finaalissa fiilis meni todellakin alas Mifkin ekan ja toisen maalin aikana. Syynä tähän oli joukkueen saamattomuus kun pelasivat ylivoimalla ja juniorimaiset virheet puolustuksessa. Tällaista ei voi millään tavalla hyväksyä, kukaan interiläinen ei matkusta Valkeakoskelle asti katsomaan tuollaista. Ehkä jossain muussa lajissa pelkkä yrittäminen riittää ja kaikilla on kuitenkin kivaa, jalkapallossa ja Interin kohdalla ei. Me emme ole cupin finaalissa pelkästään osallistumassa, vaan voittamassa, ja vaikka voittoa ei tulisi, niin sitten hävitään ammattimaisella ylpeydellä, mikä on okei, mutta näin ei tapahtunut tuossa ottelussa. Kannustaa pitäisi tottakai, mutta tuossa tilanteessa joukkue olisi tarvinnut kunnon herätyksen kannattajien puolelta (sellainen herätys ei ole aina niin kivaa, mut joskus tarpeellinen).

  Itse en ymmärrä sellaista monotonista kannustamista koko ottelun ajan ja ihan sama vaikka tilanne olisi 5-0 tai 0-5. Pelaajien pitää tosiaan ansaita se kannustus ja siihen on hyvin helppo vaikuttaa; pelaamalla hyvällä asenteella tai tekemällä jotain kentällä mikä herättää yleisön tylsästä ottelusta.

  Vimpelin viimeinen matsi saattoi vetää 5000 katsojaa, mut niin myös Turun derbyt vetävät lähes 10000 katsojaa. Ja suuressa kaupungissa (Suomen mittapuulla) on tosiaan paljon muutakin tarjolla, ja ymmärrän myös kaupunkilaisten tietyt käytöstavat; kaupunkilaiset eivät mene tapahtumiin joku pellehattu päässä ja torvi suussa, sen takia he ovatkin kaupunkilaisia. Asiat kuuluu tehdä tyylillä. Mutta en myöskään ymmärrä ihan täysin paikallaan istumista ja katsomalla alaspäin kannattajia tai muita jotka erottuvat joukosta, ja otteluun voi osallistua monella tavalla (taputtamalla hyville suorituksille, kommentoimalla jne.).

  Interillä on juuri sen takia kaksi eri kannatusporukkaa, koska kannattajia on monenlaisia. Joskus tuomaritkin ansaitsevat kuulla kunniansa tai vastenmieliset pelaajat vastustajan joukkueessa, jotka ovat aiemmin provosoineet kannattajia. Mutta pelkkä pään aukominen koko ottelun ajan ei tosiaan kuulu tyylikkääseen kannattamiseen.

  Ja kiitos omista näkökulmistasi Mari, älä pelästy vaikka hieman kovaa täällä tullaan kommentoimaan näitä asioita:) Mutta tässäkin intohimo jalkapalloon tulee esiin, se on vaan niin erilaista kuin monessa muussa lajissa. Eli omalla vastuulla olet lähtenyt mukaan tähän maailmaan:)

  VastaaPoista
 11. Ei kai kannustaminen herran jestas monotonista tarvitse olla? Tilanteen mukaan tietty, kunhan sitä ääntä sieltä silti tulee sen 90 minuuttia.

  Sä puhut tosiaan siihen tyyliin, että ne ukkelit kentällä on siellä just yleisön takia eikä niin, että yleisö on paikalla niiden ukkeleiden takia. Tätä ajattelutapaa en tule koskaan ymmärtämään :) Usein olen Pohjanmaalla kuullut huudettavan jollekin pelaajalle joskus "tuu pois sieltä, siellon peli" ja sehän on herätys yleisöstä kentälle.

  Naurahdin hieman tuolle "pellehattu päässä torvi suussa" -kannustamiselle ja maalaisuudelle. Mites noi isot kaupungit, kuten Barcelonat sun muut, mites siellä se älämölö ja kannustus? Pellehattuja? Kaupunki? Tyyli? Voisin vielä palata siihen kylähulluuden ansaitsemiseen, että se tosiaan tulee aivan muista ominaisuuksista :)

  Ihan mukavahan se on kuulla eriäviä mielipiteitä, ei siinä mitään. :)

  VastaaPoista
 12. Kannustuksen ei pitäisi ikinä olla monotonista, mutta jos yrität kannustaa 90min niin riski tähän on todella suuri. Harvassa jalkapallo-ottelussa tapahtuu koko ajan jotain 90 min ajan, joten tämän takia kannustamisesta tulee helposti monotonista eikä tilanteisiin perustuvaa.

  Mennään vähän syvemmälle tähän kana vs. muna teoriaan:) Yleisö tosiaan menee paikalle pelaajien takia, mutta jos pelaajien käytös ei ole odotusten mukaista, niin kannustaminenkin jää vähemmälle. Ei pelaajat voi ottaa itsensäselvyytenä sitä, että kannattajat tulevat joka tapauksessa paikanpäälle ja aina kannattavat, tekivät pelaajat mitä tahansa. Tämä on tietysti seura- ja kannattajakohtaista; joissain seuroissa pitää voittaa pokaaleja joka vuosi, toisissa seuroissa taas riittää että annat parhaasi, ja tilanteeseen sitten reagoidaan sen mukaan.

  ”tuu pois sieltä, siellon peli” on tosiaan yksi tapa herättää joukkue, toisissa paikoissa laitetaan pommit paukkumaan ja tuhatpäinen kannattajalauma alkaa mylvimään ellei pelaajat herää otteluun. Maassa ja kaupungissa sen tavalla.

  Samalla voin kertoa vähän yleismaailmallisesta kannatuskulttuurista, koska ilmeisesti se sinua kiinnostaa, kun olit jotain Interin kannattajaakin haastattelut ennen ottelua:)

  FC Barcelonaa ei pidetä minkäänlaisena referenssinä kun puhutaan kannatuskulttuurista. Siellä tosiaan näkee paljon pellehattuja, turisteja ym. katsomossa. Samaa koskee Real Madridia. Syitä siihen on monia (paljon vanhoja ukkoja katsomossa, glooryhunter-porukkaa, kalliit liput, ultras-kannattajat poistettu katsomosta jne.). Tämä ei tietysti koske kaikkia Barcan kannattajia. Mutta kun ajatellaan seuran ja stadionin kokoa, niin tunnelmahan on suorastaan surkea stadionilla, ellei pelata Real Madrida vastaan tai kyseessä ole ottelu mestaruudesta (CL semifinaali tms.).

  Makuja on sitten monenlaisia, mutta yleisesti kannattajien keskuudessa arvostetaan tyyliä pukeutumisessa ja nokkeluutta käytöksessä. Vaikka oma makuni on jonkinlainen, niin se ei tarkoita etteikö kaikkia katsojia/kannattajia stadionilla tarvittaisi, hyvä sekoitus on paras; vanhat herrasmiehet jotka kritisoivat peliä, peruskatsojat jotka palkitsevat pelaajat taputuksin mutta muuten eivät osallistu tunnelman luontiin, lapset/perheet, muutama kylähullu pellehatun kanssa;), kannattajat jotka pitävät tunnelmaa yllä ja ultras-kannattajia, jotka oikeasti ottavat kantaa asioihin ja herättävät joukkueen kun on tarve. Tai esim. tekevät banderolleja joissa jotain tiettyä pelaajaa kunnioitetaan tai kritisoidaan seuran toimintaa jne. Peruskatsojahan ei hirveesti mitään banderolleja tai tifoja väsää , niin sen takia äärikannattajiakin tarvitaan, vaikka Suomessa niihin suhtaudutaan negatiivisesti.

  Suomessa valitettavasti löytyy paljon yhden kategorian katsojia, joita kutsutaan tuularikatsojiksi (tuulari=tuulipuku). Eli tullaan matsiin kun joukkueella menee hyvin, istutaan siellä hiljaa ja katsomokäyttäytymisestä ei ole mitään hajua. Ja sitten taas, Suomessa löytyy suhteessa paljon vähemmän niitä "kunnon" kannattajia, minkä takia suomalainen urheilukatsomo on mitä on.

  Mutta menet sitten baariin tai jalkapallokatsomoon Helsingissä tai jossain pikkupaikkakunnalla, niin onhan se ero suuri, kaupunkilainen on kaupunkilainen sekä hyvässä että pahassa, ei siitä pääse mihinkään:)

  VastaaPoista
 13. Ehkäpä siis jalkapallon kannustamisessa ja chanteissa tarvitaan vähän mielikuvitusta.. Mikä laulu sopii mihinkin tilanteeseen.

  Mua tavallaan kannattamisessa eniten kiinnostaa ihmisten käyttäytyminen ja kuinka se vaikuttaa lopputulokseen. Mut ei silti yhtään huono tietää termejä sun muuta aiheesta.

  Baarivertaus on vallaton. Muistan ikuisesti kuinka Hyllybaarissa (postinumeroalue 60510) baaritiskin takana nainen kutoi sukkia, kun kaupungissa moinen ei varmaan tulisi kuuloonkaan.

  VastaaPoista