sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Urheilukuvauksen peruskurssi

Vähän pirteämpää iltaa kuin eilen. Ihanaa, kun sai tänään nukkua niin myöhään kuin tahtoi eikä ole tarvinut vaeltaa pimeydessä montaakaan metriä. Sen verran, että hain Sloppy Joesta meille hamppariateriat tuomaan kunnon hiilarihumalan, hrr.

Eilisessä aamussa oli kaikki katastrofin ainekset (sen lisäksi, että maailmalla oli katastrofi), koska mun piti herätä tasan 6:00 ja lähtö pihasta kohti Espoota mun aikatauluissa oli tasan 7:00. Säädin perjantai-iltana puhelimen herätysajat kohilleen ja koitin saada unta. Ihan se ei onnistunut, koska ulkona myrskysi ja oli muutenkin tosi levoton yö. Stressasin varmaan.

Enkä yhtään turhaan. Nousin kuin tikka sängystä jossain vaiheessa aamua, nappasin puhelimen ja katsoin kelloa. 6:11. Tajusin nimittäin yhtäkkiä kesken unieni, että se mun puhelimen herätys oli arkipäivisin enkä todellakaan muistanut säätää lauantaita siihen. Ei voi kuin kiittää sisäistä kelloani, sillä oli jostain vartista kiinni, että koko aamuni olisi ollut ihan pilalla.

Siinäpä sitten pikana meikit naamaan ja aamupala myös, vaikka jostain syystä ei olisi huvittanut yhtään syödä. Aamupala ei ole taas pitkiin aikoihin enää maistunut oikein ja syönkin mieluummin nykyään töissä jonkun leivän päivän toisen aamuteen yhteydessä.

Pääsin lähtemään ihan sopivan ajoissa kuitenkin kaikesta huolimatta ja pääsin perillekin heti kerralla. Yritin katsella ympärilleni Espoon Keskuksessa, mutta maisevat eivät kovin tutuilta tuntuneet, vaikka joskus parikymppisenä tai nuorempana tuli siellä jonkun verran käytyä. En yhtään enää muista missä siellä tarkalleen. Mikkelä ja joku toinen paikan nimi kuulosti tutulta, mutta niistäkään enää muista kuka tai ketkä asui minkäkin nimisessä paikassa. Ilmeisesti Espoo-tietämys on ollut muistissani aika epäolennainen asia, kun näitä ei enää muista.

Tässä koko Espoossa oli kyse Vesa Koivusen pitämästä urheilukuvauksen peruskurssista. Joku 10 kuvaajaa meitä oli mukana koko päivän kestävällä kurssilla, jossa käytiin läpi ihan tosissaan perusasioita.

Aika moni kuvaaja saattaa ajatella, että paskat millään peruskurssilla mitään voi enää oppia, kun on kuvannut jo vaikka kuinka kauan, mutta itse olen kyllä eri mieltä. Tai siis olisinhan voinut itsekin sokeasti uskoa siihen, että no kyl mä ny osaan manuaalin säätää kohilleen ja loput on silmästä kiinni, mutta sillä tavalla menisin koko ajan vaan enemmän metsään tällä alalla. (Ja ammattilaiset nauraisivat partaansa kuinka Hietalan kuvissa ei oo edes valkotasapaino kunnossa..)

Ihmisjoukossa on voimaa, koska jokainen meistä kuvaajista omaa erilaisia kokemuksia ja ajatusten vaihto on kultaakin kalliimpaa. Silloin siis, kun niitä halutaan vaihtaa, koska onhan niitäkin, jotka eivät millään voi jakaa tietojaan.

IMG_2053Heidi Koivunen photography osaa tehdä muutakin kuin valokuvata, kuten keittää aivan hemmetin hyvää kahvia ja kokata hedelmäsalaattia ♥Luulen, että valokuvaajan suurin moka koko urallaan on suunnaton laiskuus. Ei jakseta kehittää tiettyjä pikkuasioita, koska nykyisilläkin pärjää.

Itselläni tuli vastaan siitä manuaalista, jota toki osaan säätää, ainakin pari juttua, jotka tämän kurssin jälkeen on ihan pakko opetella tai muuten en enää kehtaa esitellä kuviani missään.

IMG_2058

Ihan alussa todettiin se, että pitää tietää mitä on tekemässä. Siksi hermoilen täällä blogissa siitä, etten ymmärrä jääkiekkoa. Hermoilu on ollut oirehdintaa siitä, kun olen henkilökohtaisesti ollut sitä mieltä, että kuvattavan lajin säännöt täytyy tietää. Tässä välillä vaan jotkut kollegat olivat sitä mieltä, ettei sillä mitään väliä ole tietääkö miksi vihelletään ja miksi ei. Eilen sain kuitenkin varmistuksen siihen, että olin oikeassa ja mun todella täytyy alkaa katsoa jääkiekkoa tv:stä tai opiskella ne säännöt muulla tavalla. Jos osaisin säännöt, osaisin katsoa peliä niin hyvin, että oppisin näkemään kuka luistelee mistäkin päin hyökkäyskuvioissa. Oon nimittäin pari kertaa ollut monttu ihan auki vaihtoaitioiden välissä, kun ne tyypit kentällä tekee sen tempun, että ne jättää sen kiekon johonkin matkalle ja takaa tuleva nappaa sen mukaansa. Oon vaan aina "whaaaaaaaat miksi harhautitte mua".

Jalkapallossa on ollut niin paljon helpompaa, kun pelaajien hyökkäyskuvio tulee tutuksi aika nopeaa. Ennakointi on yksi asia mikä tässä kuvauslajissa ratkaisee ja sekin on kiinni siitä, että tuntee säännöt. Jalkapallossa tiedän milloin tulee mikäkin potku, jolloin saan aikaa säätää omaa kuvakulmaani tai ottaa selfieitä someen.

Ei siis auta itkut markkinoilla vaan täytyy googlettaa jääkiekon sääntökirja. Sama juttu varmaan salibandyn kohdalla, sitä kun menen kuvaamaan viikon päästä.

IMG_2066

Mitähän muuta?

Kuvien jälkikäsittelystä taisin jotain jo eilen höpistä, mutta tänään tutkin asiaa vielä tarkemmin. En löytänyt mun kamerasta namiskaa, jolla saisi tägättyä kuvat matsin aikana, mutta luokitus siellä sentään on. Tein tänään Lightroomista löydön, jolla pystyy järjestää riviin pelkästään kuvat, jotka on "rated". Aivan loistavaa!! Pystyn nopeuttamaan tällä omaa työnkulkuani huomattavasti! Jatkossa siis ei tosiaan ole aikaa ottaa edes niitä selfieitä tai kaivaa nenää, vaan voin vaan luokitella kuviani. Ei tosin pidä uppoutua siihen niin paljon, että menee hyvät tilanteet ohi.

Kuulemma urheilukuvauksen jatkokurssikin on tulossa. Saa nähdä voiko sellaselle osallistua vielä pitkään aikaan, kun kerran näistä perusasioistakin sai todella paljon irti. Hieno kurssi, kiitos Koivusille!

Nyt pitää malttaa odottaa viikko, että pääsee testailemaan kaikkea oppimaansa käytännössä. Valkotasapainon säätöä tietty opiskelin jo tänään kynslakkakuvilla :) Saa nähdä muuten joudunko nyt viimein taipumaan siihen, että koitan tehdä instagramtilistäni vähän järkevämmän. En vain tiedä mihin sitten laitan kaikki rumat kännykkäkuvat.

2 kommenttia :

  1. Vesa Koivusen kurssilta oppii ihan varmasti riippumatta onko vaan peruskurssi. Hän on Suomen paras urheilukuvaaja ja maailman mittakaavassakin huipulla. Huikean taidon lisäksi hänellä on oikea tunteenpalo ja asenne lajiin kuin lajiin. Hän on idolini, pääsispä joskus itsekin hänen kurssille.

    VastaaPoista
  2. Näin voisi veikata, koska keskustelu kuitenkin aina rönsyilee ja ihmiset voivat kysyä ihan mitä vaan kuvaamiseen liittyvää :)

    Näitä kursseja kuulemma tulee olemaan vielä, joten toivottavasti pääset joskus itsekin kuuntelemaan mestaria :)

    VastaaPoista