perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kovvoo hommoo auton omistaminen

3 keväistä kesän merkkiä ovat täällä: jäätelökiska pönöttää jokirannassa, eka leskenlehti bongattu ja autoon vaihdettu kesärenkaat. Tuo viimeisin se vaan jaksaa tuottaa päänvaivaa.Kävin katsastamassa autoni ennen pääsiäistä ja pahin pelkoni toteutui eli sehän ei mennyt läpi katsastusmiehen arviosta. Hän kirjasi papereihin: edestä jarrulevyt ruosteessa.Noh, mitä luulette autokorjaamojen tarjoavan ensimmäisenä, kun tällainen asia heille esitetään? "Kyllä ne pitää ne jarrulevyt ja -palat kaikki vaihtaa, kun jos vaihtaa levyt ni pitää vaihtaa palatkin" ja samaan aikaan minä pyörittelen silmiäni ja mietin mitä hemmettiä uusien osien vaihtaminen auttaa siihen, että mun autosta on jarrupalat niin jumissa ettei ne oikein toimi ja sen seurauksena jarrulevyt on ruosteessa. Se on sama asia, kun ihminen menee valittamaan lääkärille polvikivusta ja lääkäri määrää potilaalle uuden polven ilman, että vaivautuisi selvittämään tarviiko sitä polvea oikeastaan vaihtaa, jos sen kivun aiheuttajan vaan korjaisi.20160401-IMG_2406

Olen siinä mielessä varmaan helevetin ärsyttävä autokorjaamo-asiakas, kun mua sattuu kiinnostamaan miten mikäkin asia fyysisesti autossa toimii, jotta osaisin tulevaisuudessa itse diagnosoida tietyt asiat heti ja sitten vaan tökätä auton huoltoon kertomalla tarkasti mitä siinä täytyy huoltaa. Jotta minimoin kustannukset...koska ne kustannukset ovat se asia, mikä saa mun karvat nousemaan joka kerta niin pystyyn, että niistä johtaisi hetkellisesti sähköä vaikka koko Marttiin. Esimerkiksi tänään vaihdettiin nuo kesärenkaat ja samalla sitten oli tarkoitus tutkia mikä sitä palaa jumittaa, mutta ehei, tartuttiin vaan siihen miten kaameat ne levyt on, kun ne on ruosteessa. Kun autokorjamoon poika sanoi mulle "kyllä se remontti sellasen 250 e maksaisi", multa pääsi täysin spontaani liian suora lausahdus: "älä ny saatana viiti".Voitte varmaan arvata etten ole viemässä autoani jarruremppaan, kun katsastuksessa se ei edes jäänyt kiinni levyistä tai paloista vaan nimenomaan siitä, että ne jarrupalat ei toimi niin kuin niiden kuuluisi.Soittelin sitten pariinkin eri paikkaan ja toisessa taas mies vakuutteli kovasti kuinka nyt voisi ehkä tutkia toimiiko ne männät siellä vai ei. Kuulemma ihan sama hinta kyllä lähtisi tuosta vaihtorempasta, mutta latelin siinä sitten edelleen pohjalaiseen tyyliin ehdot täysin suoraan: "et sitten kyni mun rahoja".Oikeasti, onko maailmassa olemassa mitään yhtään enempää asiakasta alistavaa alaa kuin autohuolto? Kun ei tavallinen kuolevainen vaan saa sille mitään, että huoltamo velottaa jarrupalojen ja -levyjen vaihdosta hinnan, jolla saisi jo ihan messevän suuren nahkalaukun. Hyvällä tuurilla jopa kahdet nahkakengät. En tykkää tällaisesta.Haluan itseäni miellyttävää autohuoltoa. Sellaista, jossa ihmisillä on olemassa maalaisjärki.20160401-IMG_2425Rapatessa roiskuu ja niin on posketkin mustinaIski päänsärky jo ennen koko renkaanvaihtoa ja oli pakko nukkua se pois nyt illalla. Perjantaipäikkärit ja blogiin vuodattaminen ovat asioita, jotka pelastavat maailman. Mut 250 e? Oikeasti? Eikö sillä nyt vaihtaisi jo ihan vaikka neljät levyt ja palat. Ristus!Millaisia autohuoltokokemuksia teillä on?

4 kommenttia :

 1. Jos joudut vaihtamaan jarrusylinterit ja satulan, kannattaa vaihtaa levyt ja palatkin.

  Aika metkaa, että etujarrulevyt on ruosteessa, jos kuitenkin auto pysähtyy. Vai pelkillä takajarruillako sun auto toimii. Yleensä takapään kuormaustunnistin on sökönä, ja takalevyt ruostuu käytön puutteessa.

  Vanha jumiutunut jarrysylinteri yleensä alkaa toimimaan ihan ok, kun vaihdetaan levyt ja palat, koska silloin mäntä työntyy taas syvemmälle, jossa on vähemmän ruostetta. Syvemmällä mäntä kulkee myös suorempaan, jos palat on kulunut vinoiksi. Eli halvinta hupia taitaisi olla vaihtaa pelkät palat, ja toivoa alkaako levyt kirkastumaan. Jos levyissä on silminnähden paloista urat, kannattaa nekin vaihtaa, ettet maksa työtunteja kahteen kertaan.

  VastaaPoista
 2. Oivoivoi! Kuulostaa jokatapauksessa rahakkaalta touhulta :D

  Siinä oli vuosi sitten kaikki jarrulevyt ruosteessa, mutta rupesin sitten kunnolla jarrutteleen, niin ne takapalat on alkaneet toimia onneks. Eli luultavasti jarruttelen tällä hetkellä vain takajarruilla..

  Kiitos asiantuntevasta kommentista! Nyt on helpompi maanantaina pohtia vaihtoehtoja, jos silti näyttää siltä, että osia on vaihdettava.

  :)))

  VastaaPoista
 3. Rahakasta tai ei. Jarruremppa on ehkä niitä varmimpia ja halvimpia remontteja, minkä jossain vaiheessa joutuu kohtaamaan. Onhan 250€ vähemmän kuin uudet kesäkumit tai vuotuinen vero. Jos ajelet vähän, niin toista kertaa tuskin kerkeät tuolle autolle jarrulevyjä vaihtelemaan. :)

  Vasemmistopuoluiden vuoksi tässä maassa kaikki on kallista eikä mikään työ kannata. Joten samassa veneessä kärsimme siitä kaikki. :D

  VastaaPoista
 4. Oon omistanu ton auton 2 vuotta ja tää ois ny jo kolmas kerta samalle rempalle. 2 vuotta sitten etu- ja takapää molemmat..

  Ens kerran ku äänestän, harkitsen erittäin vakavasti mikä on se oikea puolue..

  VastaaPoista