lauantai 20. elokuuta 2016

Ongelmani lifestylebloggaajana

Olen vuoden sisällä ruotinut aika paljon omaa blogi-identiteettiäni, koko blogia ja minua sen kaiken keskellä samaan aikaan miettien mitähän te ihmiset mahdatte haluta lukea. Joka kerta olen saanut ihania kannustavia kommentteja teiltä, kiitos niistä ♥Lyhyesti siis tämä koko blogikriisin ketju menee näin: vuonna 2013 minusta tuntui tavallaan oudolta tunkea kaiken muun tyttöhömpän sekaan futismatsipostauksia, mutta tein silti niin, koska en voinut julkaista kuviani muualla. Tiesin myös, että ottamani futiskuvat ovat otettu nimenomaan naisen näkökulmasta ja toivoin niiden kiinnostavan edes osaa lukijoistani. Ettei tarvisi olla kiinnostunut koko lajista, mutta haluaisi silti katsoa kuvat?Kesälomalla 2015 turhauduin ihan totaalisesti lukulistani blogeihin, koska oikeastaan asukuvat eivät enää napanneet enkä tiennyt mistä löytää parempaa luettavaa. Tuli syksy ja arki, enkä ollut enää niin paljon intternetin varassa, joten selvisin talven. Syksyllä aloin kuitenkin miettiä blogihommia vähän enemmän ja turhautti yleisesti, koska kyllästyminen muiden asukuviin tarkoitti sitä, etten uskonut omien sellaisien myöskään hirveästi kiinnostavan muita. Miten voisin kirjoittaa jostain sellaisesta, mikä itseäni ei kiinnosta muiden blogeissa? Kevyt ristiriita, eikö?Kesälomalla 2016 futiskuvausta oli niin paljon, ettei blogiini enää oikein mahtunut muuta. Kävin yhden kriisipalaverin toisen bloggaajan kanssa ja päätin, että oikeastaan blogin aihealueen rajaaminen on ok.Ja miten sitten kävi?20160819-IMG_2202

Olen tajunnut miksi en koskaan voinut menestyä lifestylebloggaajana. Kun rajasin blogini futikseen ja sen valokuvaamiseen (ehkä myös muuhun kuvaamiseen) ja näin bloglovinissa "oikeiden" lifestylebloggaajien otsikot sekä pienen kuvan jostain sidukan juomisesta talon katolla, ymmärsin eron.Okei, voisin kyllä Vimpelissä kiivetä talon katolle (jos olisi nosturi, jonka kyydissä pääsisin alas) ja juoda vaikka viskikolaa siellä. Kuvissa taustalla siintäisi entisten lehmä- tai sikafarmareiden paskalaarit.Ja tässä on juuri se ero. Minusta kerrostalon katolle kiipeäminen on yhtä kaukana normaalin ihmisen irtiotosta arjesta kuin tuleva elämäni turkoosien vesien äärellä palmun alla. Vimpelissä tosiaan voisi kiivetä talon katolle, mutta sen viskikolan voi juoda maastakin käsin ja katolle taas mennään lähinnä joko korjaamaan se tai tyhjentämään räystäät.Olen niin ristuksen arkinen ihminen kuin vaan voi olla. Siksi minusta ei tässä elämässä tule koskaan menestynyttä lifestylebloggaajaa. Minun blogissani ei ole upeita auringonlaskuja, kesäiltoja eikä mitään muutakaan, ellen tosissani ole ulkona juuri siihen aikaan. Harvemmin on tullut oltua erinäisistä syistä. Paljon on ehkä jäänyt elämättä, mutta on ollut muuta tekemistä.Kaikki oikeastaan kulminoituu siihen, etten vain yksinkertaisesti voi esittää jotain mitä en ole. En lähde Saaronniemeen metsästämään auringonlaskukuvia pitkä hulmuava valkoinen mekko päällä ja ota siitä kuvia, koska en vain tee niin. Sen sijaan saatan maata sohvalla surffaamassa nettikaupoissa, mutta ketäpä kuvat sellaisesta hirveästi kiinnostaisi, kun akka makaa sohvalla puudelikuvioiset runkkuhousut jalassa tukka paskaisena? Bloggaajien jutuista saa pari kertaa vuodessa sellaisen kuvan, että hekin kyllä tekevät niin, mutta silti blogit ovat täynnä ihan muunlaisia kuvia. Minä teen niin jatkuvasti ja ehkä kerran parissa vuodessa voin olla jotain ihan muuta.Onhan se toki kaupallisesti menestyvä konsepti: kun bloggaajan elämä on rooftoppeja ja shopping hauleja, onhan se nyt jännää 1-2 kertaa vuodessa nähdä kulissien taakse. Selkeästi siis konsepti, jota minun täytyy alkaa kehitellä myös ;) Siksi tässä postauksessa on kuvia kulissien takaa eli minusta makaamassa perjantaina sohvalla ruuanlaiton ja siivoamisen jälkeen sekä keittiössä vapaina elävistä avokadoista, jotka ehkä muistan käyttää joskus tai sitten en.20160819-IMG_2204

Tykkään paljon pinnallisesta hömpästä, mutta lähinnä Sophie Kinsellan kirjoittamana. Blogeista haluaisin lukea arkisia juttuja ja vinkkejä (liikunta, meikit, siivoaminen!).Mun vahvuudet on selkeästi optimistisessa ajattelussa, oman hyvinvoinnin tavoittelussa (suklaasta luopumatta) sekä valokuvaamisessa. Jos unohdetaan nyt kokonaan lifestyle, joka kohdallani on oikeasti niin tavallista arkea kuin vain voi olla, kirjoitusaiheet, jotka jäljelle jäävät futiskuvaamisen lisäksi: liikunta ja henkinen hyvinvointi. Aiheita, jotka taitavat kiinnostaa muitakin kuin minua?20160819-IMG_2206

Blogin kategorisointi lifestylen alle oli ehkä suurin virhe, jonka olen bloggaamisessa tehnyt. Tottakai se oli helppo lätkäistä sillisalaatti yhden aihetunnisteen alle, mutta se teki bloggaamisesta myös itselleni turhan helppoa. Toisaalta en ikinä tarjonnut lukijoilleni mitään todellista lifestylea. En juo viiniä iltaisin enkä skumppaakaan tarpeeksi usein. Voisin ennemmin kirjoittaa suhteestani alkoholiin joskus.Halusin olla lifestylebloggaaja, mutta elän aivan eri tavalla. En halunnut olla muotibloggaaja, koska menen pukeutumisessa aina siitä, mistä aita on matalin. En koe nykyisen tyylini olevan mitenkään esittelyn arvoinen. Silti just tällä hetkellä voisi jopa ottaakin pari asukuvaa joskus, sillä olen innostunut ammattimaisesta kuvaamisesta futiksen myötä ihan helevetin paljon. Pystyisin tällä hetkellä tuottamaan asukuvia, jollaisia nykyblogeissa pitääkin olla.Kesällä bloggaustahtini harveni aiheen rajaamisen myötä ja nyt, kun pelejä ei ole viikossa kuin 2, herään välillä töiden jälkeen ajatukseen "ainiin tänään muuten pitää blogata". En silti usko sen olevan mikään valtavan huono asia, jos postaa viikossa vain 3-5 kertaa. Eihän? Ei se määrä vaan se laatu?Itselleni on ainakin snäppäämisen myötä jotenkin tullut tärkeämmäksi sisällöntuottamisessa nimenomaan se sisältö. Jonkun mielestä snäpissä on tärkeää millaiset hymiöt mistäkin käyttöjärjestelmästä tulee, kun taas minusta nimenomaan tärkeää niin blogeissa kuin snäpeissäkin on sisältö.Yhteenveto: teki hyvää rajata blogin aihealue pois koko lifestylesta ja keskittyä siihen, mikä tuo elämääni paljon iloa ja mikä ehkä sen myötä myös kiinnostaa teitä. Aihealueen rajaamisen myötä pystyn snäppäämään arjestani sen verran kuin on tarve ja that's it. Kannattaa siis seurata mua snäpissä (marihietala), jos nimenomaan se arki kiinnostaa.Entä sitten te? :) Heräsikö ajatuksia? Ajattelenko koko bloggaamisen liian vaikeasti ja pidänkö aitoutta liian suuressa arvossa? Vaaditaanko nykypäivänä menestykselliseen bloggaamiseen liikaa kaupallisuutta ja jokaisen postauksen julkaisuun täydellistä markkinointiajattelua?

12 kommenttia :

 1. Tää oli mielenkiintoinen postaus! Mun mielestä oma blogi täytyy olla juuri sitä, mistä itse tykkää kirjoittaa tai mitä haluaa kuvata. Ja itsensä voi laittaa johonkin kategoriaan tai sitten olla laittamatta, koska riittää, että on itse tyytyväinen. Turha yrittää olla jotain, mitä ei ole, koska kyllä se yleensä näkyy läpi aika äkkiä, jos väkisin yrittää mennä tiettyyn muottiin!

  VastaaPoista
 2. Koen omassa blogissani myös vaikeaksi tuon rajaamisen. Lifestyle on mahdottoman laaja käsite joka kätkee sisälleen lähes tulkoon kaiken maan ja taivaan väliltä. Lifestyle bloggaajana tuntuu turvalliselta mutta sillä ei erotu muista bloggaajista. Hyvä postaus, antaa taas aihetta miettiä omankin blogin rajaamista johonkin.

  VastaaPoista
 3. Jeeees, ehkä tosiaan teet tästä nyt liian ison jutun! :) kirjoita siitä mistä haluat, kategoria määräytyy sitten sen mukaan. Itse tykkään futiskuvista ja noista mitä kuuluu -postauksista myös. Meikit ei sitten kiinnosta ollenkaan. Tykkään myös turkulaisista maisemista (asut vissiin aika lähellä mua).

  P.s. Tulipa mieleen, että jos jalkapallo kiinnostaa aiheena enemmänkin, niin osoitteessa futurelearn.com alkaa Edinburgin yliopiston ilmainen verkkokurssi aiheenaan jalkapallon historia, suurseurat, kulttuuri jne.

  VastaaPoista
 4. Jes! :) Ehkä mäkin voisin postata mun rönttöarkikuvia, kunhan vain keksisin jotain oikeita aiheita niille postauksille enkä vain höpöttelisi mitä sattuu. Silleen se voisi toimia mulla.

  On vaan pakko hyväksyä, etten vain mitenkään muotoudu mihinkään samaan muottiin kuin muut lifestyleihmiset.

  VastaaPoista
 5. Tai et voi olla joku 3-5 aihealuetta, joita käsittelet, mutta ei mielellään yhtään enempää, koska sitten on liian sekavaa. Blogissa saisi olla joku juoni kuitenkin. Se on tavallaan oikeastaan tärkeämpi asia lukijalle kuin se, minkä kategorian alla ollaan.

  VastaaPoista
 6. Se voi olla! :D Mut nyt oon jo kriisin paremmalla puolella, kun pääsin nollaamaan oikeastaan kokonaan. Nythän voin sitten talvea kohti rakentaa tätä hommaa futiksen ympärille.

  Kiva, että ne kuulumispostaukset on ok, koska musta niitä on kiva tehä. Niiden lisäksi pitää keksiä muitakin juttuja ja kyllähän noita aiheita varmasti tuleekin tässä syksyn mittaan.

  Turkulaiset maisemat sopisi blogiin myös hyvin. Mun vaan tosiaan pitäisi lähteä ulos välillä iltaisin kameran kanssa, jotta saa materiaalia, mutta ei se nyt mikään ylikova homma ole :)

  Kiitos tosta verkkokurssivinkistä! :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättänyt postaus! Lifestyle jo sanana viittaa elämäntyyliin tai elämäntapaan ja mun mielestä silloin jokainen voi rajata bloginsa lifestyleblogiksi, mikäli sisältö on sellaista, että se kuvaa (melko) laajasti omaa elämää. Tietenkin vielä tiukemminkin voi rajata, mutta parasta mielestäni lifestylebloggaajana olemisessa on se, että voi kirjoittaa laajasti omasta elämästä. Itse ehkä laskisin itseni lifestyle- ja hyvinvointibloggaajaksi, koska niistä asioista kirjoitan. Hyvinvointikin on hullun laaja käsite, joten senkin alle on helppo meidän blogi laittaa.

  Mun mielestä lifestylebloggaajan ei tarvitse elää mitään "ihmeellistä" elämää, vaan se oma elämä on sillon se oma elämäntapa. Itse tykkään ihan muutenkin tehdä ja kokea paljon, en mä kuvien (tai blogin) takia lähde ottamaan auringonlaskukuvia, vaan ennemmin sen kokemuksen takia ja sitten otan siitä kuvia, jos jaksan. En mä usko, että ihmiset blogiensa tai ylipäätänsä kuvien takia kiipeävät katolle juomaan skumppaa tai tekevät muuta kuvauksellista, vaan nimenomaan niiden ihmisten elämä on sellasta. Mikäli oma elämä on sitä, että makaa sohvalla, on sillon vaikeaa saada blogiinkaan muuta sisältöä (tai kiinnostavaa sisältöä). Sitten pitää miettiä muita aiheita. Se, mitä elämällään tekee, on tietenkin jokaisen oma valinta :) Ja se, kirjoittaako siitä elämästä blogiin vasta onkin jokaisen oma valinta. Turha blogin takia olla jotain, mitä ei ole. Ja jos ei ole tyytyväinen itseen tai omaan elämäntapaan, voi sitä aina muuttaa. Mutta ei sitä tietenkään blogin tai somesisällön vuoksi kannata muuttaa.

  Alkoi muuten hymyiyttää tämä: "Blogeista haluaisin lukea arkisia juttuja ja vinkkejä (liikunta, meikit, siivoaminen!)". Mä klikkaan aika nopeasti kiinni blogin, jossa on jotain siivoamiseen liittyvää :D Voiko tylsempää olla, heh. Mulle blogit on sellaisia inspiroivia hyvän mielen paikkoja, joihin toivon nättiä, inspiroivaa ja ajatuksia herättelevää sisältöä. Siivoaminen on lähinnä blääääh, tylsää tekemistä, jota kuitenkin pitää tehdä!

  VastaaPoista
 8. Ja hyvä kommentti!! Kiitos! :)

  Sait ajattelemaan taas sitä, etten oikeastaan edes tiedä mikä mut laittaa aina vertaamaan just niihin blogeihin, jossa on skumppakissanristiäisiä ja punkkua puhtaista mukeista. Kun ei mulla ole noin muuten ikinä tarve verrata itteäni kehenkään tai mihinkään, niin miks just blogimaailmassa teen sitä? Pitäisi lopettaa se ja tosiaan vaan tehdä omaa juttua just niinku se mulle sopii. Oot oikeassa tässä!!

  Mut ehkä se vertaaminen tulee just siitä, kun mä mieluummin kuvaan auringonlaskui yms, jos ne sattuu kohalle enkä tee kuvausretkiä jonkun toisen bloggaajan kans varta vasten, että saa materiaalia. Kun sit taas aika useat ammattibloggaajat kirjoittaa näitä paljastuspostauksia siitä kuinka just tehään kaikkia asukuvausretkiä ja antaa ymmärtää, että aika usea juttu blogikuvissa on hakemalla haettu eikä "mulla nyt sattumalta oli autos 3-5 eri asukokonaisuutta". Se saa ajattelemaan aina, että okei näinkö tätä siis pitääkin tehä. Se hämmentää tosi paljon.

  Eiks siivoamisesta tuu hyvä mieli? :D Mun mielestä se on kiinnostava aihe, koska en oo siinä mitenkään erityisen hyvä. :D

  VastaaPoista
 9. Mie tykkään sinusta monestakin syystä, mutta erityisesti siitä, että sie olet aito, innostava ja oivaltava tyyppi etkä yritä esittää olevasi muuta kuin olet (hyvä niin!). Ei kaikkia ei kiinnosta yhtä kuvausta varta vasten hankitut rytkyt, joita ei näy koskaan uudelleen eikä ainakaan minua kiehdo kattoterassiskumpat. Jonkun arkea moinen voipi olla, mutta minun mielestä parhaimmat blogit on semmosia, että ihan perusarjesta ja vaikka puudelipöksyistä saa rakennettua oivaltavan, hauskan ja/tai ajatuksia herättävän kokonaisuuden.

  Mie en määrittele omaa blogiani lifestylen alle, vaan linjani taitaa olla junttien edusminen tai ihan vaan tavallisuus. 😃 Minuun ei uppoa pelkästään nätti huuhaa ja kaupallisuus, vaan oikeat kokemukset ja elämykset.

  Ihan tarpeeksi on jo keinotekoisuutta ja epäaitoutta, joten ole oma ittes - hyviä tyyppejä ei ole koskaan liikaa. 😊

  VastaaPoista
 10. Sinä se taas osaat aina kirjoittaa ja puhua niin järkevästi, etten minä osaa edes vastata mitään :D

  Minua kehuttiin futisbloggaajaksi tv:ssä, joten ehkä minun pitää muistaa se myös talvikaudella, etten rönsyä liikaa :) ..mutta kyllä, oikeat kokemukset ja elämykset, ne on jees!

  Moni on muhun myös epäaitoutta joskus kaivannut, mutta ei se sellainen oikein ole mulle luontaista hommaa. Näillä avuilla siis mennään, mitkä on.

  VastaaPoista