lauantai 1. lokakuuta 2016

Vinkkejä urheilukuvaukseen

Rajala Pro Shop on jo pitkään julkaissut perjantaisin jonkun vinkkivideon valokuvaamiseen liittyen. Tässä pari vinkkivideota sitten he julkaisivat videon liittyen urheilukuvaukseen, jota olinkin jo hetken odotellut, sillä minulta pyydettiin kuvia siihen. Tässä se on:[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DI4oxOfo7O4]

Video on oikein pätevä. Siinä puhutaan lyhyestä suljinajasta ja ISOsta. Itse olen lähes koko futiskuvauselämäni ajan näpsinyt kuvat suljinajalla 1/1000, mutta ISOa olen venkslannut enemmänkin. Tänä vuonna olen päätynyt ratkaisuun auto. Annan siis kameran päättää mikä on paras ISO-herkkyys. Nyt syksyn tullen olen toivonut, että se arpoisi vähemmän kuin 6400, mutta hieman heikkoa on ollut.Jalkapalloon siis riittää aika pitkälti 1/1000, mutta jos kuvaa jotain juoksevia ihmisiä nopeampia asioita, joutuu varmasti käyttää jo sitten sitä videollakin näkyvää 1/2000. Voi myös olla, että laitan videon opit itsekin korvan taakse ja ensi kesänä kaikessa kirkkaudessa säädän 1/2000 ja ISO autolle. Nyt kun tiedän, ettei ISO 3200 ole vielä pahakaan verrattuna tähän syksyn 6400.Kaikki valokuvaaminen on puoliksi tekniikkaa ja ihan lopuksi omaa silmää sekä kuvankäsittelytaitoja. Jälkimmäiset asiat kulkevat käsi kädessä.Olen kokenut, että omaa silmää ei voi opettaa kellekään muulle, mutta voin kai kertoa kuinka ajattelen kuvien valikoinnista? Otan yhdestä futismatsista 700-1200 kuvaa, joista löytyy seasta usein täyttä kakkaa, tavallisia pelitilanteita ja sitten ne kuvat, jotka teen ja julkaisen. Mainitsen tässä tavalliset pelitilanteet, sillä aika harvoin oikeastaan tartun niihin kuviin. Ne eivät hirveästi säväytä, eikä niistä tule sellaista "ooooo"-fiilistä.Kun käyn kuvia läpi, julkaisen ne kuvat, jotka tuntuvat silmääni hyvältä. Saan usein suoristamalla tai ihan todella vähällä rajaamisella kuvan sisällön osumaan ns. oikeaan kohtaan. En tiennyt sitä ennen tätä vuotta, mutta silmäni (ja sinun silmäsi kuvien katsojana) hakee automaattisesti aina kultaisia leikkauksia.Sen jälkeen, kun olen löytänyt kuvan, jonka haluan tarinaan mukaan, alkaa jälleen se enemmän teknistä taitoa vaatia homma eli kuvankäsittely. Se on se lopullinen taito, jota vain kannattaa opiskella vähitellen ja tulla paremmaksi siinä.Kamerasta tullessaan kaikki ottamani kuvat ovat raakakuvia eli käsittelyllä teen kaikki taiat. Kontrasti, valo, värit.Tässä siis valokuvaamisen pyhä kolminaisuus:
 1. Kameran asetukset.

 2. Fiilis. Onko kuvassa kaikki ihmiset, asiat ja esineet oikeissa kohdissa suhteessa toisiinsa? Mitä silmäsi sanoo siitä? Jos tykkäät, tee se.

 3. KuvankäsittelytaidotKuvien valinnasta vielä sen verran, että kuvan miellyttävyyteen vaikuttavat itselläni toki myös muutkin jutut kuin pelkkä asettelu ja sommittelu, jota siis harvoin urheilukuvaamisessa ehtii pahemmin miettiä. Siksi se tehdäänkin välillä jälkikäteen.En julkaise miehistä enkä etenkään naisista mitään rumia naamoja. En julkaise kuvia, joissa miehet juoksee räkä poskella ja aika harvoin niitäkään, joissa he roikkuvat toistensa paidoissa tms, josta tuomari olisi voinut viheltää. Sen sijaan miellyttävässä kuvassa on aina jotain kaunista. Kuuma kolli tai tepsimuija, rakkautta joukkuetovereiden kesken, ehkä joskus ripaus kipua, herkkyyttä, ihmisyyttä, raivoa tai vaan valo osunut silmiin just oikeassa kulmassa, jolloin menen jo pois urheilukuvauksesta enemmän henkilökuvauksen puolelle.Nyt huokaan itselleni syvään, sillä saan tämän todella kuulostamaan taiteelta. Sitä se minulle kyllä onkin ja näköjään sitä on vaikea peitellä. Toivottavasti saitte tästä jotain irti. Ne Rajalan vinkkivideot kantsii kahlata läpi, jos kaipaatte vinkkejä muuhun kuvaamiseen kuin pelkästään urheiluun.Hauskoja kuvailuja! Minulla sitä riittää tänään: ensin TPS:n naiset yläkentällä ja heti perään TPS:n miehet Paavolla. Postaukset peleistä tosin tulevat vasta ensi viikolla, sillä lähden laivalle päivän päätteeksei TPS-ihmisten kanssa.

2 kommenttia :

 1. Hei
  Blogiasi on kiva seurata läpi kauden. Meillä alasarjapaikkakunnalla jalkapallokausi on jo päätöksessä tai päättyy tällä viikolla. Pitkä sisäpelikausi alkaa ja uuden futiskauden odottelu tietysti myös. Nämä opastusvideot on mielenkiintoisia, itse vietän liikaakin aikaa tubessa opiskelemassa. Kuitenkin täytyy muistaa aina oma kalusto ja mikä sille ja kuvattavalle lajille on paras asetusyhdistelmä. Omat kamerarungot on niin vanhoja että yli 3200 mentäessä kohina on jo lähes sietämätöntä.

  Omatkokemukset myös näyttää sen, että alle 1/1000 saa kyllä sekä futis- että salibandypelaajan liikkeen skarpisti talteen. Itse pyörittelen tarvittaessa kuvaustilanteessa sekä suljinaikaa että iso-arvoa manuaalisti, mutta veikkaan että sinun kamerassa voit asettaa iso-arvolle maksiarvon mitä et halua automatiikan ylittävän.

  Tsemppiä loppukauteen ja toivotaan turkulaista nousukarsintaa :-)

  VastaaPoista
 2. Hei, kiitos kovasti kommentista! :) Kivaa, että viihdyt blogin parissa :)

  Onhan toi kohina mullakin aika järkkyä, mutta sen kans on vaan pakko elää. En tiedä mikä runko olisi paras pimeään..

  Mä oon kans aina kuvannut manuaalilla, mutta tosiaan nyt tänä vuonna keksin laittaa ISOn autolle ja hyvin oon sen kanssa pärjännytkin. Joskus aurinkokelillä laitan ISO 100 kyllä, kun ei siinä nyt hirveästi tarvi arpoa kuitenkaan. Kentän varjot ehkä häirihtee joskus..

  Tsemppiä sinne myös! :)

  VastaaPoista