keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Mitä teen työkseni

Multa kysyttiin viikonloppuna mitä mä teen töissä käytännössä. Kun vastasin tallentavani rahtikirjoja, kysyttiin eikun mitä sä siis teet ja epäiltiin kovasti mun vain flirttailevan kuskeille. Onko rekkakuskit oikeasti sellaisia kuin voisi luulla askarrutti myös. Osa on, osa ei ja on päiviä, kun ei paljon ehdi flirttailua miettiä, kuten esimerkiksi tänään. Tänään oli muutenkin työpäivä, jota en vielä aiemmin ollut päässyt tässä työssä näkemään. Kuten jotkut ovat varmaan kuulleet, oli viime yönä yksi rekka kaatunut Loimaalla.

Ennen vanhaan kaatunut rekka jossain päin Suomea ei olisi hetkauttanut millään tavalla meikäläistä, mutta nykyään kiinnostaa paljonkin. Miten siinä kävi ja oliko vaarallisia aineita kyydissä. Niin kyllä, olen nykyään tekemisissä myös VAK-asioiden kanssa jonkun verran.

posti-1

Olen päätynyt rahtiterminaalin toimistoon töihin pian 2 vuotta sitten. Posti oli jo aiemmin ostanut Transpointin, mutta en ollut hurjan paljon asiaa ajatellut, koska aiemmassa elämässäni tiesin kaiken vain postinjakelusta.

Päädyin Lietoon onnekkaan sattuman kautta, sillä olin jo jonkun aikaa toivonut pääseväni muuttamaan Seinäjoelta Turkuun. Tilaisuus tuli töiden kautta. Tein ensimmäisen vuoden HR-tyyppistä hommaa ja yt:n kautta siirryin pimeästä yksinäisestä nurkasta keskelle ihmisvilinää asiakaspalvelutiskille.

Nimikkeeni pysyi samana, mutta koen olevani sihteerin ja asiakaspalvelijan risteytys. Sitä tosin olen muutenkin, sillä kauppiksessa toimistopalveluiden opettaja totesi minun olevan täydellinen sihteeri ja toisaalta sain pelkkiä vitosia asiakaspalvelukursseilta.

posti-3

Olin aluksi aika kauhuissani siitä metelin määrästä ja kaikista niistä ihmisistä. Olin niin kauan ollut yksin pimeässä nurkassa ja puhunut itsekseni tietokoneelle. Kuuntelin toki sujuvasti koko ensimmäisen vuoden mitä kollegani höpöttävät ja vähitellen sana kerrallaan aloin ymmärtää rahtimaailman slangia. Turku tarttui myös hyvin.

Uudessa työpisteessäni seurasin sivusta päivittäin ajojärjestelyä ja palvelin niin kuskeja kuin asiakkaitakin. Meteliin tottui. Pian se ei ollut enää meteliä vaan hyväntuulista huutelua ja naurua.

posti-2

Rahtikirja kuulostaa kai kummalliselta asiakirjalta? Se on todiste kuljetussopimuksesta ja sen ehdoista. Rahti kulkee rahtikirjojen kanssa ja minä käsittelen pääasiassa niitä työssäni eri tavoin. Tallennan, etsin, tulostan. Mitä vain tarvitaan.

Asiakkaiden palvelun lisäksi välillä pyörin myös terminaalissa. Sitä varten päältäni löytyy usein takki, jonka selässä lukee esimies ja jolle moni usein naureskelee. Minusta on vain hauskaa olla sihteeri esimiehen vaatteissa. Huomioliivin tai -takin lisäksi täytyy olla myös turvakengät.

posti-5

posti-6

Työni on hurjan monipuolista, tavallaan. Siihen kuuluu eri päivinä eri asioita, mutta silti tietty rutiini. Pääasiassa siis toimistotyötä, mutta pääsen välillä myös kävelemään terminaaliin. Saan olla sosiaalinen niin toimiston väen, kuskien kuin asiakkaidenkin kanssa.

Nykyään istun vähän kauempana meidän ajojärjestelystä, mikä on kyllä vähentänyt nauramista, mutta ehkä se ei haittaa. Ehkä juttujen laatu on tärkeämpää kuin määrä ;)

posti-4

Muita pikkujuttuja ovat ne, että puhun nykyään lähes päivittäin englantia ja välillä aamuisin parkkipaikalta kävellessäni mietin eri logistiikkafirmojen logoja. Noilla seuduilla kun tulee vähän kaikenlaista nähtyä.

Osaan myös aika hyvin postinumeroita ulkoa, kun ennen vanhaan meni Etelä-Pohjanmaa, mutta nykyään luonnistuu hyvin jo Loimaa, Forssa, Kyrö, Uki ja yllättävän hyvin myös kaukaisemmatkin paikat. Mulla onkin siviilissä paha tapa sanoa postinumero ääneen, jos joku sanoo paikkakunnan. Tiedän, outoa.

posti-7

Loppujen lopuksi en mä tiedä osasinko vieläkään avata yhtään mitä mä ihan tosissaan teen, mutta ehkä teidän kaikkien pitää tilata rahtia noudettavaksi meidän terminaalista. Sitten pääsisitte asioimaan mun kanssa ja näkemään puoli valtakuntaa. Meiltä saa myös kahvia ;)

5 kommenttia :

 1. Mulle ainakin aukesi hyvin sinun työnkuva. Mies ajaa rekkaa työkseen ja se on sinun kaltaisten tyyppien kanssa tekemisissä päivittäin. :D
  Itsekin olen päässyt näkemään sitä sinun puolta tuosta hommasta, mutta myös kuskienkin puolta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä sitten :) Toki varmaan auttaa, kun on seurannut alaa muutenkin läheltä :)

   Poista
  2. Auttaa toki, sitä en kiellä. Oli kiva kyllä lukea alasta tältäkin puolelta. :)

   Poista
 2. Varmasti kiva, kun voi toimistossa istua tai sitten pääsee myös välillä kävelemään. Itsellänikin työ on onneksi monipuolista. Varmaan aika paljon eri lähetyksiä koko ajan. https://www.cargosafe.fi/palvelut/lahetyspalvelut/

  VastaaPoista