lauantai 21. tammikuuta 2017

TPS - Pallo-Iirot 20.1.2017

Okei, nyt seuraa valitusvirsi. Hietalan evankeliumi, testamentti muille uusille alotteleville urheilukuvaajille ja ennen kaikkea rukous Turun kaupungille. Voi luoja sanon minä!

Mä ihan oikeasti kuvittelin syksyllä, ettei ole olemassa mitään paskempaa kuin Impparissa kuvaaminen tai Veritas pimeällä. Voi olla, että aika kultaa kohinan, mutta en mä kyllä ole aiemmin koskaan valittanut kuvaajakollegalle montaa minuuttia ekan puoliajan lopusta kuvausolosuhteista enkä myöskään ole luovuttanut koskaan aiemmin kesken ekan puoliajan koko kuvaamista.

Kupittaa 5. Ymmärrän, että Kupittaa vitosen olemassaolo on turkulaisen jalkapallokehityksen kannalta kovin tärkeä sisustuselementti keskellä peltoa, mutta kuka helvetti keksi, että jooooooo asennetaan sinne muuten keltaiset valot?! Ja hei asennetaan vielä sellaiset keltaiset valot, että niiden teho ei oikeastaan edes riitä jalkapallon pelaamiseen eikä jumaliste etenkään sen kuvaamiseen. Kupittaa vitosella pitäisi kieltää kaikki keltaiset peliasut ainakin, jos kerran niille valoille ei voi tehdä mitään taikatemppua.

Eilen kentällä oli kaksi raitapaitaista joukkuetta, joista toisilla keltaista ja toisilla valkoista. Mitä luulette minkä värisiä paitoja ihmiset näkivät loppujen lopuksi? Kaikki olivat tasaisen keltaisia. Pallo-Iirojen housut sentään olivat tummat, joten niistä pystyi päättelemään kumpi joukkue.

Ei auta kuin toivoa, että jollain mystisellä tavalla joku vaikutusvaltainen henkilö ymmärtäisi tällaisen tuskan ja laittaisi valoihin tehoa sekä mielellään myös vaihtaisi niiden väriä neutraalimmaksi. Omalta kohdaltani valkotasapainon säätö jälkikäteen ei ole mikään ongelma sinänsä vaan se, ettei niissä valoissa ollut mitään tehoa. Otin kuvan Jakosta ja Waltsusta vaihtotilanteessa, kun he odottelivat vuoroaan ehkä metrin päässä meikäläisestä ja kumpikin kuva on ihan kamalaa kakkaa kohinan takia. Siinä yläpuolella oli valopaalu. Ei pahemmin auttanut.

Olisi ihan hauska kuulla millainen oli katsojaelämys kentän laidalla, kun meillä kuvaajilla oli vähän tällaista.

Noh, jos sitten iloisempiin aiheisiin. Suomen Cup alkoi! Ellu tarjoili kahvia ja Rasse oli paistamassa makkaraa!

tpspiirot-2

tpspiirot-3

tpspiirot-4

Ekat kuvat otin 24-millisellä ja 70D:llä. Ihan on pimeitä.

Kun peli alkoi, kävelin toiseen päätyyn tekemään leirin itselleni ja aloin säätää runkojen ja putkien kanssa. Kokeilin ensin täyskennoon Sigmaa, mutta eiiiiihän se nyt tullut kuuloonkaan. Vitosen aukolla pelkkää mustaa. Noh, sitten asensin täyskennoon 70-200 mm/2.8 ja valkoiset kohdat tepsijätkien peliasusta alkoi jopa jo erottua ja histogrammi näytti pienen viipaleen muutakin kuin tummaa päätä. Mutta niin ohuen viivan verran, etten oikein tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai mitä.

tpspiirot

Otin sillä yhdistelmällä vain 18 hassua kuvaa, joista yksi on tuo yllä oleva. Kyllähän se vähän eri tavoin piirtää nuo ihmiset ja kohinakin on hieman erilaista kuin kropilla, mutta minä en ole ehtinyt hankkia tuohon värkkiin kunnollista muistikorttia, joten en voinut sillä harkita kuvaavani koko matsia. Sitä paitsi 70-200 mm täyskennossa on aika laaja urheilukuvaukseen.

Sitten kokeilin tietysti myös kroppiin Sigmaa, silleenhän mä olen kuvannut nyt viime keväästä lähtien. Ja jälleen, vitosen aukko, eiiiii pystynyt! Siis mun 70D ei pystynyt!! Se oli niin käsittämätön asia, että aloin vähitellen valua leirini kanssa puoliväliin sivurajaa ja siitä sitten ennen puoliajan loppua hipsuttelin Tiinan viereen ja pidimme kovaäänisen palaverin siitä, mikä meininki. Pahoittelen näin jälkikäteen, jos häiritsimme joidenkin katsojien pelin seuraamista.

tpspiirot-5

tpspiirot-6

Nuo olivat yhdistelmällä 70D + 150-600 mm/5-6.3. Katsoin paremmaksi kuvata koko loppumatsin 70D:llä ja 70-200 mm/2.8:lla, jota en ollutkaan tehnyt vajaaseen vuoteen. Siinä mielessä oli piristävää, että tuo Canonin putkihan on aika kevyt Sigmaan verrattuna ja sillä tavoin kuvaaminen on helpompaa. Lisäksi se on laajempi ja jälleen se tuo helppoutta kuvaamiseen, koska näkee paremmin mihin pallo menee ja ehtii löytää nopeammin sen kuka pallon ottaa huostaansa. Zoomirinkula toimii myös paljon paremmin kuin Sigmassa. Ilman tuota putkea näitä kuvia matsista ei voisi olla olemassa.

tpspiirot-7

tpspiirot-9

tpspiirot-10

tpspiirot-11

tpspiirot-12

Pakollinen nappiskuva tietysti tauolla.

Toisella puoliajalla asetuin tois puol kenttää keskikohtaan, koska ainakin siellä vastapäätä valoa tuntui olevan parhaiten. Oli hauskaa kuvata keskeltä, kun sitähän en Veritaksella koskaan pääse tekemään ja muutenkaan en ole kokenut sitä omaksi paikakseni pitemmän putken kanssa. Jotenkin tuolle lyhyemmälle se sopii paremmin. Voin tosin olla tässä täysin väärässä, sillä en ole Sigman kanssa ollut keskellä kovinkaan montaa kertaa, kun ei ole ollut pakko. 70-200:lla saa laidoilta paljon paremmin kuvaa sen laajuuden takia, kun taas Sigmalla kaikki sellaiset kivat kaksintaistelut laidoilta menee kirjaimellisesti ohi.

tpspiirot-13

tpspiirot-14

tpspiirot-15

tpspiirot-16

tpspiirot-17

tpspiirot-18

tpspiirot-19

tpspiirot-20

tpspiirot-21

Rakastan 70-200:ssa sitä, kun sillä saa koko ajan näitä meikäläisen näköisiä kuvia. Kun joku ihminen näkyy edustalla, kohde on tarkka ja taustallakin vielä häärää joku ja kaikki ovat omaa silmääni miellyttävällä tavalla sijoittuneena. Ai vitsit!! Sain monta sellaista kuvaa, joita en ollutkaan aiemmin koskaan ottanut. Siinä mielessä olen kiitollinen näistä huonoista olosuhteista, että jouduin pakosta kuvaamaan putkella, jolla en yleensä kuvaa.

tpspiirot-22

Esimerkiksi toi kuva on niiiiiiiin ihana ton pyhän kolminaisuuden linjan kanssa, etten kestä. Plus Juri vielä siellä taustalla neljäntenä. Aaaaaa!!

tpspiirot-23

tpspiirot-24

tpspiirot-25

tpspiirot-26

tpspiirot-27

tpspiirot-28

Siinä ne! Sitten siitä jalkapallosta jotain? Näin sitäkin vähän tällä kertaa. TPS hallitsi aika mukavasti ja tuntuivat pirteiltä. Vähän kuin olisivat heränneet talviunilta ihan uuteen kukoistukseen. Pallo-Iirot yrittivät minkä pystyivät, mutta ei se vaan auttanut, kun nuo mustavalkoiset tekivät hurjan määrän maaleja.

Se oli just sellaista jalkapalloa, jota olen kaivannut. Taitavuutta, tahtoa ja maaleja.

Onneksi siis jalkapallo oli hyvää, kun kaikki muu olikin vähän enemmän haastavaa. Älkää sitten tyrmätkö näitä kuvia tai joudutte mun kans joku ilta itse kuvaamaan näillä välineillä Kupittaa vitoselle. Tämä on sekä uhkaus että lupaus. Olosuhteet tietäen, enemmän uhkaus.

TPS - Pallo-Iirot 5-0.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti