tiistai 11. huhtikuuta 2017

Tarkennusongelma

Kirjoittelin sunnuntaina SalPa-Kiffen -matsipostaukseen siitä, kun toisen puoliajan lopun osa kuvista oli ihan epätarkkaa söheröä, vaikka automaattitarkennus oli päällä ja tarkennuspisteet siellä missä kuuluikin. Arvatkaa olenko saanut rauhaa tältä asialta vieläkään? No en! Huomenna alkaa Veikkausliiga Turussa ja ylihuomenna pitäisi mahdollisesti kuvata 1-2 matsia.

Kävin sunnuntai-iltana Maaritin luona teellä ja sieltä ajelin Kupittaalle siinä toivossa, että siellä olisi joku jengi juoksemassa jollain kentällä. Yllättäen ei ristin sielua missään. Kun vähän tarkemmin katselin ympärilleni, huomasin jonkun miehen suhaavan Kupittaa vitosta ympäri ilmeisesti lämmittelymielessä.

Lompsin aitojen sisäpuolelle ja kysyin Puman vaatteisiin pukeutuneelta tuntemattomalta mieheltä voisinko ottaa hänestä pari kuvaa. Hän hölkkäsi pallolleen ja alkoi pompotella. Aloin heti kuvata, mutta totesin olevani aivan liian lähellä, kun kuvat olivat tätä tyyliä..


Juoksin kauemmaksi ja räpsin lisää kuvia. Tarkoilta ne näyttivät.

Olin nimittäin napsauttanut kameran takaa Lock-nappulan pois päältä. Kun olin nostanut kameran laukusta, huomasin heti, että siinä oli Lock-nappula päällä! Yritin googlettaa ja lukea 70D:n käyttöohjeista voiko se nappula vaikuttaa automaattitarkennusasetuksiin myös! En oikein päässyt perille asiasta, joten en ole vieläkään ihan satavarma onko kalusto kunnossa vai ei. Olisin ehkä tarvinut vielä jonkun toisen futariuhrin, mutta tepsijätkätkin karkasivat Eerikkälään nyt alkuviikoksi. Keksin kyllä tänään, että olisihan tuossa ollut koko joki täynnä lokkeja, mutta oikeasti, kuka jaksaa kuvata lokkeja, jos voisi kuvata futareita?


Eipä tässä sitten oikein auta kuin toivoa, että kyse oli tosiaan tuosta lukkonappulasta. Ainakin Maaritin Nikonissa juuri pari viikkoa aiemmin sain tarkennuksen pelittämään ottamalla lukot pois. Onko kukaan muu törmännyt tähän samaan?Kohtaaminen tuntemattoman miehen kanssa Kupittaalla oli hauska siinä mielessä, ettei hän puhunut ollenkaan suomea ja minä taas puhun aivan liian huonoa englantia. Viesti meni silti perille, joten en nyt aivan siansaksaa söpötä? Pompoteltuaan palloa tarpeeksi kauan hän vielä kysyi olenko ammattikuvaaja, mutta en tiennyt mitä vastata. Kai mun olisi pitänyt vastata, että joojoo tunnetko ketään Valioliigasta eikä hämmentyä niin, etten osannut vastata mitään.

Huomenna sen nyt sitten näkee toimiiko kameravärkit vai ei.

Edit: ei se pirun Lock-nappula välttämättä vaikuta?! Onko se sitten vaan mun heikko hauis ja kuvanvaikain on/off?

4 kommenttia :

 1. Jos tarkoitat lock nappulaa, joka on tuon pyöreän valitsimen ( pikavalitsimen ) alla, niin se ei tee muuta kuin lukitsee sen pyöreän valitsimen jotta et vahingossa manuaalitilassa säädä aukkoa kun käsittelet kameraa kuvatessasi. Näin ainakin 7d mkII pelittää.

  Janne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos selvennyksestä :) Ja muista vinkeistä muualla somessa! :D

   Poista
 2. Lock ei tosiaan vaikuta tarkennukseen mitenkään, ainoastaan tuohon pyöreän valitsimen käyttöön - siihen kun käsi osuu kuvatessa hyvinkin helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo :) Eilen oli jossain vaiheessa vahingossa suljinaika 1/320, mutta onneksi huomasin sen aika heti :D

   Poista