tiistai 13. kesäkuuta 2017

Kiitollinen asiakas, kiitollinen asiakaspalvelija

Nyt on pakko kirjoittaa yhdestä itselleni tärkeästä aiheesta. Arvaatteko mistä? No tietysti asiakaspalvelusta!

Pari vuotta sitten, kun olin juuri muuttanut turkuun ja kaikki turkulainen oli todella uutta, olin hurjan hämmentynyt turkulaisista myyjistä ja heidän kanssaan kommunikoinnista. Kun sitä kommunikointia ei oikein ollut. Ei vaatekaupassa, ei ruokakaupassa eikä etenkään yhdessäkään apteekissa! Ei kai nyt töihin ole kukaan ihmisille juttelemaan tullut, eikös töissä ole vain tarkoitus kilautella sitä kassakonetta?


Silloin, kun minä olin nuori, laiha ja kauppiksessa, opin, että kaikki asiakkaat ovat tärkeitä ja jokaisesta asiakkaasta pyritään kasvattamaan hyvällä asiakaspalvelulla kanta-asiakas. Myyjän elämässä ei ole sellaista tilannetta, jolloin saisi hukata potentiaalisen asiakkaan.

Kohdalleni Turussa osuneet tuppisuut eivät siis vastanneet oikein käsitystäni iloisesta asiakaskokemuksesta ja niinpä en ole oikeastaan tähänkään päivään mennessä löytänyt kaupungista yhtään kauppaa, jolle olisin uskollinen asiakaspalvelun tai myyjän tuttavallisuuden vuoksi. On olemassa yksi MAC-myyjä, joka tänäänkin moikkasi mulle Stockalla, vaikka olin hänen kannaltaan väärällä hyllyllä, kun olin hieromassa kauppaa Clinique-osastolla. Shoppailujeni jälkeen oli pakko vielä käydä vaihtamassa kuulumiset MACin pisteellä, koska tämä superhyvä asiakaspalvelijatyyppi on vähän kuin luottoihminen, vaikken tiedä edes hänen nimeään. Mietimme yhdessä kuinka tekisi niin hyvää heittää kaikki vanhat vaatteet menemään ja uusia koko vaatekaappi. Sitten riensin kotiin hyvillä mielin. Ehkä ensi kerralla ostan taas häneltä jotain.


Eilen sain lukea palautteen, joka koski osittain myös itseäni. Siinä kiitettiin hyvästä ja loistavasta palvelusta, olemme kuulemma ihania. Tästä tuli niin hyvä mieli! Aika usein menneen puolen vuoden aikana ihmiset ovat kiitelleet hyvästä asiakaspalvelusta, viimeksi tänään. Hämmennyn joka kerta, koska mielestäni en ole tehnyt mitään erityistä, ollut vain olemassa heille. Kiitoksesta kuitenkin tiedän jotain menneen oikein ja saan taas lisää intoa jatkaa samalla linjalla. Tavallaan olen siis kiitollinen niille, jotka kiittävät minua, oikein kunnon positiivinen kierre.

aurinkolasit Guess (täältä*)  bleiseri H&M t-paita H&M farkut Gina Tricot kengät Reebok (täältä*)

Asiakaspalvelutyössä minut itseni koukuttaa pohjimmiltaan toiselle ihmisille hyvän mielen tuottaminen sekä ongelmanratkaisu. Kun asiakas pölähtää kauppaan, hänellä todennäköisesti on ongelma. Esimerkiksi itse etsin tänään uutta CC-voidetta ja toivoin myyjän ratkaisevan ongelmani suosittelemalla eri tuotteita. Hyvä myyjä ja asiakaspalvelija kyselee, kuuntelee ja kuulemansa perusteella osaa ehdotella eri vaihtoehtoja.

Itsehän en kuitenkaan ole kaupassa töissä vaan minun ongelmanratkaisutehtäväni ovat hieman erilaisia. Jos kuitenkin onnistun ratkaisemaan jotain, tiedän saaneeni asiakkaan tyytyväiseksi ja silloin minulle tulee hyvä mieli.

Hyvä asiakaspalvelu on puhtain esimerkki siitä kuinka antamalla itsestään enemmän toisen hyväksi koko maailma paranee ainakin hetkellisesti. Kannattaa kokeilla!!


kuvat: Susanna
* mainoslinkkejä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti