maanantai 11. syyskuuta 2017

GrIFK - TPS 10.9.2017

Mä olen kiukutellut tänään. Olen kuvaamisen suhteen tilanteessa, jossa kaikki hyvät vaihtoehdot vaativat rahaa. Olin suunnitellut ostavani talvella uuden rungon, ehkäpä 80D:n, joka on siis kroppirunko. Nähtyäni kuitenkin millaista jälkeä täyskennolla saa aikaiseksi, harkitsin hankkivani jonkun suhteellisen nopeasti rätkivän täyskennon uudeksi rungoksi. Tämän suunnitelman ongelmakohdat iskivät päin näköä eilen Kauniaisissa, sillä pimeys yllätti meikäläisen.

Pisimmän putkeni aukko alkaa vitosesta, mikä on kyllä aika hirvittävää kakkaa Suomen syksyssä. Valovoimaisin zoomini jää aivan liian lyhyeksi täyskennoisen rungon kanssa ja tästä siis muodostuu se ongelma. Jos haluaisin pystyä tuottamaan kunnollista kuvaa myös syksyllä, mun pitäisi seuraavaksi hankkia sekä uusi runko että uusi valovoimainen tarpeeksi pitkä putki. En halua edes ajatella, mitä tämä yhdistelmä tarkoittaa tuhansissa.

Eikä se siis ole se varsinainen kiukun aihe, että asiat maksavat vaan se, etten pysty ihan tältä istumalta lähteä heiluttelemaan viistonnista kamerakauppaan ja sen jälkeen tyytyväisenä istahtaa iltahämärässä pilkkijakkaralle kuvaushaalarit päällä. Ärsyttää se, etten kykene nykykalustolla voittamaan pimeyttä vaan on oikeasti tehtävä valintoja. Päättää, mitä haluan ostaa.

Sen valinnan täytyy olla hyvä, koska sen kanssa on elettävä vuosia ja on todella pystyttävä saamaan kunnollisia kuvia myös hämärässä. Osaksi toki ärsyttää myös se, etten pääse enää eteenpäin ennen uusia hankintoja. Toisaalta: sitten, kun olen ostopäätökseni tehnyt, voi sitä riemua kun on uutta tekniikkaa!

Tämä puhe oli osaksi myös varoituksen sana teille. Tulevan syksyn kuvat tulevat olemaan enemmän ja vähemmän rakeisia. Tässä postauksessa esimakua tulevasta..Eilisellä reissulla pimeyden lisäksi mut yllätti sade. Enhän mä mitään säätiedotusta katellut kotoa lähtiessä. Turussa paistoi aurinko, joten kuvittelin koko maassa paistavan tietysti. Vähän ennen Espoota havahduin bussissa sateen ropinaan. En todellakaan ollut henkisesti varautunut sateeseen, mutta onneksi fyysisesti sentään. On se hyvä homma kantaa kuvaussäkissä puolta omaisuutta mukana, vaikkakaan stringejä ja tyynyliinaa sieltä ei enää löydy.

Se pimeys iski jo ennen pelin alkua. Otin pari kuvaa suljinajalla 1/1000 ja kuvaruutu näytti pelkkää mustaa. Nostin ISOn tuhanteen, sitten 1600 ja lopuksi 2000 ennen kuin aloin olla tyytyväinen. Tai niin tyytyväinen kuin suurilla ISO-arvoilla voi olla.


Tällä kertaa matsikin jännitti ihan vähän alussa. Tähän asti aina, kun olen ollut pääkaupunkiseudulla vierasreissulla, TPS on hävinnyt. Kun GrIFK teki maalin, istuin monttu auki ihmetellen mitä just tapahtu. Halusin uskoa kuitenkin Tepsin vielä nousevan ja kyllähän he sieltä taikoivat pelin aikana muutaman maalin.

Tekonurmikenttä juoksuratojen keskellä aina mahdollistaa maassa istumisen. Ai että mä tykkään siitä kuvakulmasta. Eikö olekin paljon kivempia kuvia, kun on otettu alempaa kuin yleensä?

Toisella puoliajalla alkoi olla jo muutenkin pimeää, ei pelkästään sateen takia. Tässä näköjään hypätään suoraan asiaan eli maalituuletuksiin. Mikäs siinä.


Pimeys karsi aika paljon toisen puoliajan tilanteista, mutta kyllä se sadekin vaikutti. Sateella reaktiokykyni on paljon heikompi kuin normaalisti, kun joutuu säätämään sadesuojien kanssa. On harvinaista, että sataa, vaikka tällä kaudella niitä kertoja onkin ollut tiheämmin.

Jalkapallosta osaan sanoa lähinnä sen, että Valakarin poika on kova suhaamaan kentällä eestaas. Itseltäni olisi loppunut kunto jo 10 minuutin kohdalla. Tai ehkä viiden. En oikein enää muista kuinka rankkaa jalkapallo on.

Kotimatkat TPS-kannattajien seurassa tuntuvat myös jokainen olevan erilaisia. Kun edelliskerran jälkeen päässä soi pelkästään Nakit ja muusi, tällä kertaa päässä on pyörinyt virret. Kyllä, kovin oli harras tunnelma eilen bussissa. Luulin, että ne körttihommat oli jossain Lapualla eikä missään täällä Turussa päin. Myös bussikuskimme on näillä parilla reissulla ollut eriepeli. Kun humalainen kannattaja tuumasi "voi vittu", bussikuski sivisti meitä kertomalla sen olevan meijeripojan unelma.

Jatkossa, kun puhutaan jalkapallohuliganismista, minun vasta-argumenttini olkoon virsi 135. Mutta kuvien kannalta tulkoon valkeus, sillä pimeys tuli jo.

GrIFK - TPS 1-3

4 kommenttia :

 1. Lapua mainittu! Torstaina torille!

  VastaaPoista
 2. Nää kuvat on kyl oikeasti tosi hyviä, on varmaan vaikea vielä syksyllä saada liike kiinni kun alkaa hämärtämään ja suuremmat ISO-arvot aiheuttavat kohinaa. Sulla oli kyllä aika valovoimaisia putkia myös, joten etköhän sä hoida senkin puolen! :)

  ~ Finnlandsnorsk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, kiitti!! :) Olin kyllä yllättynyt miten hyvin loppujen lopuksi tuolla täyskennolla pärjää hämärässä, joten ehkä mä selviän tästä syksystä silti :)

   Poista