keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Stressi ei ole leikin asia

Työelämästä löytyy kaikenlaista suhaajaa. Niitä, jotka vääntävät hampaat irveessä liian suuren työtaakan alla samalla odottaen työtovereiltaan samanlaista venymistä. Sitten on niitä ihmisiä, jotka haluavat työelämän ja vapaa-ajan välillä olevan selkeä raja, jotta erottaa kumpi on kumpaa. Ja sitten on monta erilaista välimallia ja yhdistelmää.

Eikä se väärin ole olla minkälainen suhaaja vain haluaa olla. Se on väärin, jos elää elämää, jossa vaanii stressi. Erityisesti pitkittynyt stressi.


Minulla stressi ilmenee ensimmäisenä väsymyksenä ja kiukutteluna. Kun stressi jatkuu, siitä seuraa mm. unettomuutta, mahan sekavaa käytöstä ja muistiongelmia. Lopulta sitä on tavallaan kuin syöksymässä mustaan aukkoon ilman paluulippua, kun ei ole tajunnut pysähtyä.


Olen joskus halunnut syyttää stressiä lihomisesta. Stressin vika, että on tehnyt mieli suklaata ja ettei ole huvittanut liikkua. Tavallaan totta ja tavallaan ei. Makeaahan tekee mieli lähinnä siksi, ettei ole päivän aikana syönyt tarpeeksi oikeaa ruokaa ja se, ettei huvita liikkua, on vain yhtä typerä tapa kuin suklaan ostaminen.

Luin tällä viikolla Merja Asikaisen ja Henri Tuomilehdon kirjoittamasta kirjasta (adlink), että stressireaktio nostaa ihmisen kortisolitasoa, jotta verensokeritaso nousisi (koska suorituskyky). Elimistö pyrkii korjaamaan tasapainoa tuottamalla insuliinia, mikä sitten taas alentaa liiallista sokeritasoa. Jos insuliinia tuotetaan normaalia enemmän, se lisää ruokahalua ja jämähtää rasvaksi ihmiseen. Huomata kannattaa myös se, että kahvihan nostaa myös kortisolitasoa ja siksi siis kahviakaan ei kannattaisi juoda niin paljon.

Kun näitä stressireaktioita on jatkuvalla syötöllä, elimistö on koko ajan taistelutilassa ja saattaa ottaa nokkiinsa ihan pysyvästikin. Esimerkiksi korkea verenpaine voi jäädä päälle loppuelämäksi, vaikka stressistä olisikin jo ns. parantunut.

Tämän luettuani päätin lopettaa turhan hermoilun. Etten esimerkiksi töissä kiivastuisi mistään.


Olen nyt 2 päivää elänyt hermostumatta. Onhan se vähän hankalaa joissakin tilanteissa, kun on olen aina ollut ihan hemmetin äkkipikainen. "Kiivas sydän kuin päistäisellä, ei elä pitkään" on kuulemma joku setä joskus sanonut meikäläisen lähisukulaisesta ja niinpä: ei se hermoilu kyllä sydämelle taida kovin hyväksi olla enkä minä halua, että mun haima joutuu tuottamaan insuliinia jatkuvasti.

Jos vielä joskus päädyn työhön, jossa täytyy olla stressinsietokykyä, aion syödä parempaa ravintoa, liikkua ja olla kiihtymättä turhista. Ihmiselämä on liian lyhyt verenpainetaudin kanssa, jos voi elää ilmankin.

Stressitöntä keskiviikkoa sinne!

4 kommenttia :

 1. Hyvä havahtuminen! Ehkä vielä tärkeämpää on oppia tunnistamaan, tiedostamaan ja ennen kaikkea hyväksymään esimerkiksi se, että on hermostunut (koska no joskus vaan on sellaisia tilanteita, se on luonnollista mutta helposti sen mieltää kielletyksi asiaksi).

  Sen voi kanavoida sitten ulos eri tavalla kuin varsinaisesti rähjäämällä! :) Jos yrittää padota/estää hermostumisen eikä se pääse ulos, voi seurata vielä pahempi räjähtäminen jossain aivan eri tilanteessa.

  Tuo mainitsemasi teos ei ole tuttu, joten voi olla että kirjoitan ihan päinvastaista kuin mitä siellä on kerrottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista!! Just tuota mietin eilen, että jos opetan itteni ottamaan kaiken vastaan hermostumatta, tuleeko musta sellanen "ihan mitä vaan ni joo" -akka? Koska en mä nyt mikään joojoo-ihminenkään halua tietenkään olla. Joku kultanen keskitie olis jälleen kerran paras.

   ..että jos mä vien tän liian pitkälle ja Turussa räjähtää ni se olin sitten vaan mää? :D

   Tos kirjas ei ollut puhetta tästä sinänsä, tää oli vaan mun oma lopputulema, koska tiedän olevani liian kiivas. Jos joku räksyttää mulle, mä vastaan aina takas samalla mitalla enkä mä tiedä onko se nyt välttämättä ainoa oikea tapa. Voihan sitä antaa toisen räksyttää ja olla ite what ever? :D Noh, tilanteet on aina erilaisia..

   Poista