torstai 5. lokakuuta 2017

Onko somessa mahdotonta olla aito?

Olin juuri istahtanut pöydän ääreen syömään aamupalaa. Isossa mukissa iso kahvi, ulkona sumua ja puhelimesta twitter selauksessa. Pysähdyin artikkeliin, jonka otsikossa väitetään, ettei somessa kukaan ole aito. Meni ns. kuppi nurin. Luin artikkelia ja yritin löytää siitä jotain miksi en hermostuisi. Siinä kerrottiin kyllä asioita, joista olen samaa mieltä, esimerkiksi se, ettei vaikeista asioista haluta höpöttää julkisesti facessa. Jäin vain miettimään sitä, että onko sitä nyt koskaan pahemmin omista ongelmista huudeltu pitkin kyliä? Onko joku nyt pettynyt, kun facesta ei saakaan lukea mitä kaikkia tauteja naapuri sairastaa?

Yritin silmäillä artikkelia uudestaan nyt illalla, jos osaisin lukea sitä jotenkin eri tavalla kuin aamulla, mutta ei, en pysty. Jään jumiin kohtaan, jossa puhutaan ihmisten mahdottomasta pyrkimyksestä olla somessa täysin aito.


Kun aitoudesta puhutaan twitteristä, saa viestiketjuista lukea monta kommenttia, joissa ei tiedetä mitä aitous on. Minua se ihmetyttää joka kerta. Haluaisin tavata ne ihmiset ja nähdä itse mitä he ovat. Minusta tuntuu, että olen siivonnut elämästäni aika hyvin ne kaikki ns. epäaidot ihmiset tai ainakaan en muista pitkään aikaan tunteneeni oloani epämukavaksi jonkun seurassa siksi, kun se toinen on esittänyt jotain. Tavallaan siis elän nykyään jossain omassa aitouskuplassani eikä sitä kuplaa ole yrittänyt kukaan poksautella hetkeen ja tästä syystä on niin helppo ihmetellä miten jotkut eivät tunnista aitoa ihmistä epäaidosta.Aito ihminen ei teeskentele. Aidon ihmisen seurassa on yleensä hyvä olla ja tulee olo, että voi itsekin olla avoimesti se mitä on. Aitoon ihmiseen pystyy myös luottamaan helposti (jos on siis itse sellainen, että pystyy ylipäätään luottamaan kehenkään).

Luin näiden lisäksi intternetistä aidon ihmisen olevan sellainen, joka ei välitä muiden mielipiteistä ja menee omia teitään. Aidot ihmiset eivät myöskään yritä saada kaikkia pitämään heistä vaan ymmärtävät, ettei tässä maailmassa nyt vaan voi tulla toimeen kaikkien kanssa. En osannut itse yhdistää näitä aitouteen, sillä nuo ovat itselleni aika itsestäänselviä asioita. En selviäisi elämästä, jos ajattelisin mitä muut ajattelevat. Ja tähän liittyen: mikään ei taida vituttaa teeskentelijää niin paljon kuin se, että joku ei vaan välitä. Saatan sekoittaa myös narsismiin, mutta teeskentelijöitähän narsistitkin ovat.Se, että ihmiset ovat erilaisia eri ihmisten seurassa, on normaalia eikä sitä pidä minun mielestäni sekoittaa aitouteen. Jos puhun toisen ystäväni kanssa vakavalla naamalla ihmissuhteista ja olen muutenkin juuri hänen seurassaan korrektimpi, saatan toisen ystävän kanssa heittää kaiken aina ihan överiksi ja käkättää ympäri Turkua niin, että Kaarinassakin asti kaikuu. Tässä yhteydessä voi myös puhua rooleista, jos niin haluaa, mutta minusta eri ihmiset vain tuovat meistä itsestämme eri piirteitä esiin ja se on ihan ok.


Entä se some? On ns. kiiltokuva-arkea, mutta kyllä somessa on myös aitojakin ihmisiä. Kannattaa vaan huomata se, ettei aitokaan ihminen tietenkään jaa somessa ihan kaikkea. En minä ja tuskin sinäkään. Minusta aitous somessa ei ole mikään mahdoton pyrkimys, en ymmärrä miten se voisi olla. Mitä ajatuksia tämä aihe sinussa herättää? Haluaisin tietää ymmärsinkö taas tahallani väärin jotain vai elänkö vaan tosissaan niin pahasti omassa kuplassani?

kuvat meitsistä: Riikka

4 kommenttia :

 1. Minusta asia kulminoituu puhtaasti siihen, miten ymmärtää sanan aito. Mielestäni kirjoituksessa puhutaan enemmänkin avoimuudesta, rohkeudesta ja itsetunnosta. Minä en lakkaa olemasta, vaikka jokin jakamani tarina tai kuva jääkin huomiotta. En tiedä, missä kuplassa minä elän, kun en ole koskaan pitänyt ketään ihmistä epäaitona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!! Itse en ole oikeastaan koskaan päässyt puhumaan tästä aiheesta kenenkään kanssa, en siis tiedä miten joku itseni vastakohta ajattelee aitouden. En myöskään ymmärrä miksi pitäisi poistaa joku facepäivitys, jos kukaan ei ole noteerannut sitä.

   Hyvä niin, ettet ole kokenut tarvetta jaotella ihmisiä aitoihin tai epäaitoihin :)

   Poista
 2. Niin hyvä teksti ja hyviä ajatuksia! Oon sun kanssa niin samaa mieltä :) Ja hei ihan super ihania kuvia!

  VastaaPoista