keskiviikko 7. helmikuuta 2018

KOSKA SE ON TAIDETTA

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä harvemmin koen provosoituvani mistään. Olen tylsän tasainen ja joskus tuntuu, että jotkut keskustelukumppanini hakemalla hakevat sitä kohtaa, jossa ratkean lopulta kertomaan ihan oikean mielipiteeni mikä ikinä aihe onkaan. Erottelen tosin jostakin provosoitumisen ja pikkuasioista kilahtelun toisistaan, sillä jälkimmäisessä olenkin sitten turhankin hyvä ja teen päivittäin töitä tuon lapsellisen tavan kitkemiseksi itsestäni.

Provosoituminen tuo silloin tällöin kuitenkin tunteen elossa olemisesta. Kiivastun jostakin - olen elossa.

Näin kävi viime lauantaina, kun mies oli taas jättänyt tv:n päälle ja minut sohvalle nauttimaan aamupalaa. Join kahvia ja luin intternettiä, sivukorvalla kuulin jonkun ukkelin tv:ssä puhuvan Alvar Aallosta. Hän kertoi kuinka Alvar Aalto oli suunnitellut Säynätsalon kunnantalon ja jonkun toisen asentaneen hänen luomukseensa jotkut sellaiset valot, joista Alvar oli ottanut nokkiinsa käyden joskus jonain yönä kivittämässä nämä valot alas taiteilijaystävänsä kanssa. Tähän tarinaan naistoimittaja kommentoi: Alvar Aalto oli siis intohimoinen omia töitään kohtaan. Ja minä suutuin. Voi luoja, että minä kirosin.


Kyse ei ole intohimosta. Ei pätkääkään. Kyse on taiteesta. Alvar Aalto ei ollut suunnitellut niitä valoja siihen tupaan, joten niitä ei kuulunut olla olemassa. Jos joku ne valot hänen luomukseensa lisää, ei taideteos enää ole sama, se alkuperäinen millaiseksi se oli suunniteltu.

Esimerkki nykymaailmasta: otan valokuvan jollekin ihmiselle, hän käyttää sitä jossain omassa somessaan, mutta muokannut sitä omien mieltymystensä mukaan. Esimerkiksi lätkäissyt mun muokkaaman kuvan päälle VSCO- tai instafilterin tai tehnyt värikuvasta mustavalkoisen, silloin se ei enää ole kuten olin sen kuvan tarkoittanut olevan. Valokuvaajan tekemiä kuvia ei koskaan tule muokata, ellei asiasta ole neuvotellut kuvaajan kanssa erikseen.

Jos aihe herättää teissä mielipiteitä, kommenttiboksi on just teitä varten! Oletko samaa mieltä intohimosta ja taiteellisesta näkemyksestä vai enkö vain itse ymmärrä näitä termejä?

2 kommenttia :

 1. Taiteen tehtävä on mun mielestä herättää katsojassa mielipiteitä ja tunteita. Taiteen tekijää taas ohjaa intohimo omaa alaa kohtaan, joten mun mielestä se oli juuri intohimo, joka Aallon ajoi kivittämään ikkunat. Mielenkiintoinen fakta, en ollutkaan kuullut sitä aikaisemmin. Olen ajatellut Aallon oleva jotenkin rauhallinen ja fiksu ihminen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo koskaan ajatellu, että taiteella olisi joku tehtävä. Nautin juu musiikista, kuvista ja tauluista, mutta en ole koskaan ajatellut niiden syntyneen tehtävän takia vaan siksi, koska tekijänsä on kokenut luovuuden hetken, josta kyseinen taideteos on syntynyt.

   Hyvää taidetta on huono tehdä ilman suurta intohimoa alaansa kohtaan, siitä olen samaa mieltä. Mutta edelleen kivittämisessä on kyse ennemmin periaatteesta kuin intohimosta.

   :)

   Poista