maanantai 20. elokuuta 2018

5 SYYTÄ MIKSI LAIHDUTTAMINEN ON VAIKEAA

Kehopositiivisuus saattaa mustavalkoisesti maailmaa katselevien mielestä näyttää lihavuuden puolustelulta, vaikka sitähän kehopositiivisuuspuhe ei ole. Niin ylipainoisten kuin muidenkin on tärkeää pystyä hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, koska terve itsetunto on vahva perusta elämälle. Jos ei pysty elämään itsensä kanssa tasapainossa, on todella vaikeaa lähteä muuttamaan elämässään yhtään mitään, sillä kaikki energia menee ihan johonkin muuhun kuin muutoksen läpi viemiseen.Itselleni oli aikoinaan kova pala hyväksyä se muutos kehossani, jonka aiheutin joitakin vuosia sitten. En ollut tottunut olemaan ylipainoinen enkä totta puhuen tunnista sitä ominaisuutta minulle kuuluvaksi vieläkään, mutta olen silti onnistunut kokoamaan jonkinlaisen itsetunnon asian suhteen. En stressaa sen takia, että olen ylipainoinen, koska satun nyt vain olemaan ja tiedän olevani kykenevä tekemään asialle jotain. Aina en ole ollut. Alla suurimmat syyt miksi paino ei putoa, vaikka kuinka haluaisi:

1. Elämäntilanne ei aina salli laihtumista. Jos on kamalasti meneillään koko ajan jotain, ei energia riitä miettimään edes pieniä muutoksia rutiineissa. Jos eroaa, muuttaa tai saa kenkää yt:ssä, laihduttaminen on viimeinen asia, jota kannattaa edes miettiä. Kun saa elämänsä vakautettua, kannattaa kaverin kanssa sovitut kahvitreffit vaihtaa metsälenkkitreffeihin ja alkaa miettiä ateriavälejä sekä hyviä rasvoja lautasella.

2. Aineenvaihdunta ei toimi. Minä muistan sellaisia kausia, kun havahduin siihen, etten ollut tuntenut nälkää pitkiin aikoihin. Söin lounasta, mutta minulla ei ollut nälkä. Se herätti, mutta vain hetkeksi, sillä kohdan yksi takia en ollut valmis muuttamaan mitään. Mitä olisi pitänyt tehdä: syödä 3-4 h välein, kunnolliset välipalat töissä ja illalla lämmin ateria kotona.

3. Sokerikoukku. Suklaata yksi pala, kaksi palaa, koko rivi, puoli levyä, oho koko levy! Niin se vie mennessään, jos sen hyväksyy. Miten sitten irti tästä kuuluisasta sokerikoukusta? Minä tein tänä vuonna näin: tein päätöksen, etten saa ostaa enää kokonaisia suklaalevyjä kaupasta ja sitten keksin rakastua, jonka päälle helvetillinen koivuallergia. Ei pal tehnyt suklaata mieli, kun se pahentaa allergiaoireita. Sokeri on muuten myös yksi asia, mikä estää aineenvaihdunnan palauttamista terveelle tielle, sillä se jotenkin turruttaa makuaistin. Kun on syömättä sokeria hetken, alkaa paprikatkin maistua makeilta ja Marabouta ei pysty syömään ollenkaan.


4. Liikkumisen itsetunto. Olitko koulussa aina se, joka valittiin viimeisenä, kun oli liikunnasta kyse? Etkä oikein muutenkaan koe itseäsi liikunnalliseksi? Minä olen aina mieltänyt itseni huonokuntoiseksi enkä muutenkaan niin lahjakkaaksi liikunnassa. En osaa juosta lujaa enkä vieläkään hahmota miten ojentajapunnerruksia tehdään, mutta tiedostan liikkumisen olevan tärkeää terveyden kannalta, joten liikun. Jos on huono kunto, ei se siitä neljän seinän sisällä kököttämisellä parane vaan ulos siitä! On palkitseva fiilis, kun huomaa kuntonsa parantuneen edelliskerrasta ja sitä paitsi myös huonokuntoisista kävelylenkeistä tulee hyvä olo jälkikäteen. Suosittelen. Koska miksi olla läski, kun voi olla liikkuva läski?

5. Pikavoittoja ei ole. Sitä haluaisi painon putoavan heti, kun on pystynyt olemaan päivän ilman suklaata ja käynyt salilla bodaamassa, mutta se nyt vaan ei mene niin. Laihduttaminen on kuukausien homma ja pysyvä muutos saavutetaan, kun muutetaan omia toimintatapoja keittiön puolella vähitellen. Opettele syömään kunnon aamupala, muista välipalat, nuku kunnolla, harrasta liikuntaa nautinnolla, herätä aineenvaihdunta ja koe uusi energinen olemus. Työ palkitaan.


Itse en ole vielä lähelläkään omaa tavoitettani eikä painokaan ole taas hetkeen tippunut, mutta lauantainen metsälenkki oli ihana! Tekee niin hyvää joutua vähän katsomaan mihin astuu ja nousemaan mäkiä. Lisäksi verenpaine tipahtaa välittömästi, kun vain astuu metsään.

Lauantaisen lenkin tuoma hyvä olo johti jotenkin kehopositiivisuuskeskusteluun kotona ja sen inspiroimana halusin jakaa oman laihduttamishistoriani ongelmat, koska uskon monien muiden kokeneen samoja asioita. On ollut ihanaa tänä vuonna vähän laihtua, mutta kiloja riittää vielä. En silti stressaa koko operaatiosta vaan keskityn mieluummin hyvään ruokaan ja liikunnan iloon.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti