perjantai 10. elokuuta 2018

MUUMIMUKIN JONOTTAMISEN PUOLESTA

Osallistuin eilen tempaukseen, joka oli otsikoissa aamusta iltaan saakka. Se puhututti ihmisiä laajalti, ihastuttaen ja vihastuttaen. Kävin nimittäin jonottamassa Muumien päivä -mukia Raision Myllyssä 3 eri jonossa saamatta mukia yhdestäkään niistä jonoista.

Saavuin paikalle tasan 7:00 ja kauhistelin jo silloin läpi kauppakeskuksen parkkipaikan kiertelevää jonoa painellen lopulta itse sen hännille miehen lähtiessä kokeilemaan onneaan keskustaan. Olin väsynyt huonosti nukutun yön jäljiltä, mutta kuitenkin iloinen, sillä kuvittelin jonopaikkani riittävän mukin saamiseen. En ollut ostamassa niitä sallittua 6 kappaletta vaan 4 kpl oli tähtäimessä.

Moni muu ilmeisesti piti kiinni 6 kpl ostamisesta, sillä lähes 1,5 tunnin jonotuksen jälkeen vartija huusi meille Iittalan myymälään jonottaville mukien olevan loppu. Olin siinä vaiheessa jo vaihtanut jonoa, sillä ensin mukit loppuivat "torilta", johon se ensimmäinen jono vei. Kukaan ei kertonut, että Iittalan myymälään olisi ollut toinen, paljon lyhyempi, jono. Ilman mukia jääneet vaihtoivat kolmanteen jonoon, jossa jonotettiin 9:00 aukeavaan pop upiin. Itse päädyin Myllyn apteekin kohdille ja tiesin jo silloin, ettei siltä jonopaikalta voisi mukia saada, sillä pop upeissa mukeja ei ollut sitäkään vähää tarjolla kuin Iittalan myymälöissä. Onneksi mies oli mennyt Hansan pop up -jonoon tuntia ennen pop upin aukeamista ja niin hän sai ostettua tarvitsemamme mukit. Minä jonotin yhteensä 2 tuntia saamatta yhtään mukia, kun taas miehellä kävi vähän parempi tuuri.


Muumimukien jonotuksesta on saanut taas lukea kaikenlaisia internetkommentteja. Kuinka sekopäitä jotkut mukin jonottajat ovat, tyhmä Iittala ja sairaat trokarit. En oikein ymmärrä miksi jokaiseen lehtiartikkeliin pitää jättää monta taivastelevaa kommenttia kuinka hullua sellainen jonottaminen nyt taas oli ja vielä vähemmän ymmärrän mielensä pahoittaneita, jotka olisivat halunneet mukin, mutta eivät laittaneet tikkua ristiin jonottaakseen sitä.

Olen yleisesti todella kyllästynyt ihmisten tapaan kommentoida netissä iltapäivälehtien juttuja ihmetellen kuinka tyhmä, sekopää ja hullu joku on. Kuin jokainen lehtiartikkeli olisi vapaa areena sanoa anonyyminä mitä sylki suuhun tuo, vaikka oikeastaan ei se ole. 

Myös internetissä on nimittäin käytöstavat ja joku roti, vaikka äiti ei olekaan vieressä sanomassa saako toisille puhua rumasti. Voi myös olla, ettei ihmisillä ole enää käytöstapoja sitäkään vähää live-elämässä kuin jalkapuiden aikana joskus aikoinaan, joten siinä mielessä ei mikään ihme, että internet täyttyy paskakommenteilla. Onneksi ne, jotka eilen olivat muumimukia jonottamassa, olivat saaneet kasvatuksen ja osasivat jonottaa kiltisti etuilematta. Siinäkin mielessä siis jonottajat 1 - internetkommentoijat 0.


Jonkun tuotteen jonottaminen ei tee ihmisistä kaheleita tai tyhmiä. Jonottaja vain näkee jonottamansa asian jonottamisen arvoiseksi, eikä siinä ole mitään väärää. Jos haluaa jotain, sitä kannattaa tavoitella ja siitähän muumimukinkin jonottamisessa oli kyse.

Ymmärrän toki sen puolen myös, ettei kaikilla välttämättä ollut mahdollisuutta mennä jonottamaan mukia. Joidenkin naisten ihanat miehet olivat jonottamassa mukia naisen puolesta ja moni tietysti hamstrasi sen 6 kpl, joista osa meni eurot silmissä nettihuutokauppoihin ja osa sukulaisille sekä ystäville, jotka eivät jonottamaan päässeet. Jos oli pelkästään netin (mainoslinkki) varassa, on varmasti ärsyttänyt nettikaupan takkuaminen ja ilman mukia jääminen.

Markkinoinnin kannalta tämä tempaus Iittalalta/Arabialta oli loistava. He todistivat sen, että nykypäivän ihmiset voi saada liikkeelle keskellä yötä ja varhain aamulla - yhden mukin takia. He olisivat voineet tehdä mukeja myyntiin ehkä tuplasti enemmän ja myydä tunnin tai pari enemmän tehden tulosta vielä vähän enemmän. Mukeja olisi ihan hyvin voinut myydä tunnin tai pari kauemmin. Hyvin näkyivät kaupaksi menevän ja todella moni jäi ilman.

Millaisia ajatuksia sinussa herätti tämä muumimukihässäkkä? Saitko mukin?

8 kommenttia :

 1. Minä Iittalana painaisin Thaimaassa sen 30000 mukia lisää, niin kaikki halukkaat saisivat omansa reiluun hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojuu. Tää taisi vaan olla aika tehokas tapa myydä.

   Poista
 2. Harmi, että Muumimukeja ei enää valmisteta Suomessa, vanhemmissa mukeissa lukee pohjassa selkeästi Arabia Finland ja nyt tuo teksti mikä tuossa kuvassakin näkyy. Muumimukit kuuluu valmistaa täällä eikä ulkomailla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Muillakin aloilla tympeää, kun työtä on siirretty Suomesta muualle.

   Poista
 3. Hienoa, että sait haluamasi mukit, vaikka oma jonotuksesi ei tulosta tuottanutkaan.

  Mä jonotin Turun Iittalan myymälään. Jonoon tullessa n. klo 6.50 mieliala laski, sillä en ollut jonottamassa edes samalla kadulla, missä liike on. Jono kiersi Hämeenkadulta Kerttulinkatua pitkin Vähä Hämeenkadulle. Kuitenkin jonon edetessä alkoi kasvaa usko siihen, että mukini saisin. Olin siis jonottamassa vain yhtä mukia siskolle joululahjaksi. Lopulta olin jonossa lupaavasti lähestymässä myymälän ovia. Katsoin jonossa, miten suuri osa osti edelläni enää yhtä tai kahta mukia, osittain koska jonossa oli ruvettu varsin kovaäänisesti paheksumaan trokareita ja sopimaan, että mukeja ei turhia haalittaisi. Jonossa tunnelma oli erinomainen. Ei tuuppimista, ei etuilua, ei kyräilyä, vaan enemmänkin iloista jutustelua ympärillä olleiden kanssa.

  Edelläni oli enää max. 30 asiakasta, kun myyjä tuli ovelle huutamaan mukien loppuneen. Omaa harmitusta lisäsi siinä vaiheessa, että kirppareilta tunnistamani trokariukko käveli ohitseni vaimonsa kanssa kahden 6 mukin laatikon kanssa.

  Trokareita halveksun suuresti, ja samaan halveksittujen joukkoon lisään kyllä jonottajille naureskelijat, jotka ylemmyydentuntoisuudessaan kuvittelee, että mukeja ostaa vain juntit, jotka uskoo tekevänsä omaisuuksia muumimukikokoelmallaan. Esim. mun ympärilläni jonossa oli vain yksi varsinainen muumimukikeräilijä. Joku halusi mukin muistoksi Toven päivästä, mutta suurin osa halusi ostaa kupin lahjaksi. Joku halusi yllättää kupilla japanilaisen ystävänsä, joku antaa kupin ristiäislahjaksi, ja tosiaan mä olin päättänyt ostaa kupin siskolle joululahjaksi jo silloin, kun Arabia tiedotti pari kuukautta sitten tästä kupista ekan kerran. Siskoni tykkää muumimukeista, koska niillä voi helposti erottaa, mikä kuppi on kenenkin. Vähentää merkittävästi tiskin määrää lapsiperheessä, kun mukit ei mene koko ajan sekaisin. Siskon kaksi muutakin suosikkimukia kuvaa äitiyttä ja rakkautta, joten tää erikoismuki oli kuva-aiheeltaan kuin tehty hänelle. Siksi harmitti jäädä jonossa ilman kuppia. Mutta mulla on ihana ystävä! Hänen miehensä oli yllättäen ostanut kupin, ja koska he eivät sitä tarvitse, kaveri oli sopinut, että mun päivä pelastetaan myymällä kuppi mulle normaalilla hinnalla. Eli nyt mulla on kuppi, ja samalla joulu on pelastettu, kun ei tarvitse stressata, mitä ostaa siskolle lahjaksi. Niin että omakin mukinjonotussaaga päättyi lopulta hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies raportoi tuosta Hämeenkadun jonosta myös, että se kiersi korttelin. Hän ei jäänyt siihen jonoon sitten vaan jatkoi Hansaan.

   Aika tympeää kyllä tuollainen kaksin käsin mukien hamstraaminen. Meillä se ei käynyt edes mielessä. Jos kumpikin olisi päässyt kassalle asti, olisimme silti hankkineet vain sen määrän mukeja kuin alunperin pitikin. Meitä ihmisiä vaan on niin moneen eri junaan. Moni varmaan ajatteli hankkivansa mukit vain hyötymistarkoituksessa, kun taas suurin osa jonottajista todennäköisesti jonotti vain koska tuo muki on tosi kaunis ja halusi sen siksi.

   Ihanaa, että sait mukin lopulta! Tulin iloiseksi puolestasi :)

   Poista
 4. Siis tää jonottamissysteemi oli huomattavasti parempi ja monet tuli todella myöhään jonoon...Jätin rillimukin kokonaan ostamatta lopulta, koska monissa kaupoissa myyjät varailivat rillit kavereilleen kuormasta ja kun kauppa aukesi kuormassa ei ollut yhtäkään rillimukia. :D Muille asiakkaille näitä ei varailtu. Ja tosiaankin aion jatkossa valita jonottamisen. Menin vähän ennen kuutta jonoon ja otin mukaan aamupalan, kahvit termarissa, sanomalehden ja loppuajasta ehdin vielä siivota työsähköpostin ja olin 7.30 muki kourassa - lisäksi kesäaamu +20C, joten mikäs jonottaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, mä en muista rillimukijuttua, sillä en oo sinänsä ollut mikään fanaattinen muumimukityyppi. Nyt vaan sain äitiltä tilauksen hankkia tän mukin :)

   Sullon ollu hyvä jonotustaktiikka kyllä. Jos tällaisia tulee vielä, tiedän jatkossa mennä jonoon ajoissa myös :)

   Poista